Investičné zlato: Ako na investovanie do zlata?

Investovanie do zlata môže byť jedným zo spôsobov ochrany časti majetku v období ekonomickej neistoty. Tento komplexný článok vám poskytne všetky potrebné informácie, ak sa zaujímate o investičné zlato alebo iné formy investovania do zlata. Nájdete tam aj praktické rady, ako začať, na čo si dať pozor a ako si nastaviť svoje investičné portfólio ako celok.

Obsah článku:

Čo je investičné zlato

Investičné zlato je špecifická forma zlata určená hlavne na účely investovania. Ide o zlato, ktoré je vyrobené v štandardizovaných formách a čistote, aby spĺňalo presne definované medzinárodné normy. Vďaka tomu je ľahšie obchodovateľné na svetovom trhu. Medzi najčastejšie formy investičného zlata patria zlaté mince a zlaté tehličky.

História investovania do zlata

Zlato má dlhú históriu ako prostriedok uchovávania hodnoty. Už tisíce rokov je zlato považované za symbol bohatstva a moci. V starovekých civilizáciách, ako boli Egypt, Grécko a Rím, bolo zlato používané nielen na výrobu šperkov a ozdôb, ale aj ako platidlo.

V stredoveku sa zlato stalo základom mnohých menových systémov a dodnes zostáva jedným z významných aktív, do ktorých môžu investori ukladať svoje peniaze.

Investičné zlato v podobe akú poznáme dnes, získalo na popularite hlavne v 20. storočí, keď sa začalo predávať v štandardizovaných formách ako zlaté mince a tehličky. Tieto poskytujú investorom možnosť jednoducho a efektívne uchovávať hodnotu svojho majetku a obchodovať na medzinárodných trhoch.

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Zlato je zlato. O tom nechcem polemizovať. Dôvodom, prečo som sa rozhodol o zlate napísať viac, je hlavne spôsob, ako sa ku zlatu môžete dostať a forma, ktorou do zlata investujete.

Aj nákup kvalitného investičného zlata má na svojej ceste viaceré nástrahy. Na väčšinu z nich upozorňujem v tomto článku.

Akú formu môže mať investičné zlato

Investičné zlato si môžete zakúpiť v rôznych formách, ktoré sa líšia veľkosťou, hmotnosťou a tiež aj čistotou. Najčastejšie formy investičného zlata, s ktorými sa bežne stretne, sú zlaté mince a zlaté tehličky.

Každá z týchto foriem má svoje špecifiká a výhody, ktoré môžu byť dôležité pri rozhodovaní o investícii do zlata.

Zlaté mince

Zlaté mince sú veľmi populárnou voľbou medzi bežnými investormi. Je na to niekoľko dôvodov:

  • Likvidita: Zlaté mince sú často ľahšie obchodovateľné ako zlaté tehličky. Je to jednak preto, že sú menšie, ľahšie a zároveň aj lacnejšie, a tiež sú mnohé z nich akceptované a uznávané na celom svete.
  • Rozmanitosť: Zlaté mince sú vydávané rôznymi krajinami a mincovňami. Majú rôzne veľkosti, hmotnosti, reliéfy a kvalitu spracovania. Investovanie do zlata cez zlaté investičné mince nemusí byť vôbec nudné. Hraničí to trošku s umením a zberateľstvom.
  • Zberateľská hodnota: Niektoré zlaté mince môžu mať okrem hodnoty ceny zlata navyše aj zberateľskú hodnotu, čo môže zvýšiť ich cenu v priebehu času.

Zlaté tehličky

Zlaté tehličky sú ďalšou formou investičného zlata a to najmä pre tých investorov, ktorí investujú do zlata vo väčších objemoch. Základné informácie pri investovaní cez zlaté tehličky:

  • Rôzne veľkosti: Zlaté tehličky sú dostupné v najrôznejších veľkostiach, od malých s hmotnosťou 1 g, cez väčšie s hmotnosťou 50 g, 100 g, 250 g až po tehličky s hmotnosťou 1 kg. Pri nákupe investičného zlata sa môžete stretnúť aj s tehličkami o hmotnosti 31,1 g, čo je 1 oz (1 unca). To umožňuje investorom vybrať si tehličky podľa svojich finančných možností a tiež investičných cieľov.
  • Nižšia nákupná cena: V porovnaní so zlatými mincami majú zlaté tehličky obyčajne nižšie náklady nad rámec trhovej ceny zlata. Pri minciach sa často vopred ráta so zberateľskou hodnotou a menšou emisiou, čo zvyšuje ich cenu výraznejšie ako pri zlatých tehličkách.
  • Certifikácia zlata: Renomovaný výrobcovia zlatých tehličiek poskytujú certifikáty pravosti a bezpečnostné prvky, ako sú sériové čísla a hologramy, ktoré zabezpečujú pravosť a kvalitu zlatých tehličiek.

Investičné zlato

Od čoho závisí cena investičného zlata

Cena investičného zlata je ovplyvnená viacerými faktormi, ktoré môžu spôsobiť jej kolísanie dokonca aj na dennej báze. Pre investorov je dôležité pochopiť, ako tieto faktory ovplyvňujú cenu zlata a čo od neho môžu očakávať pri rôznych zmenách ekonomiky.

Hlavné faktory ovplyvňujúce cenu zlata

  • Ponuka a dopyt: Cena zlata, podobne ako iné komodity, je primárne určovaná ponukou a dopytom. Ak je dopyt po zlate vysoký a ponuka obmedzená, cena zlata stúpa. Naopak, ak je ponuka vysoká a dopyt klesá, cena zlata sa znižuje.
  • Ekonomické podmienky: Zlato je často považované za bezpečný prístav v časoch ekonomickej neistoty. Počas recesií, finančných kríz alebo období vysokej inflácie môže dopyt po zlate stúpať, čo vedie k nárastu jeho ceny.
  • Úrokové sadzby: Cena zlata je nepriamo ovplyvnená úrokovými sadzbami. Nízke úrokové sadzby znižujú príťažlivosť dlhopisov, čím zvyšujú atraktivitu zlata ako investície. Naopak, vysoké úrokové sadzby môžu znižovať dopyt po zlate, keďže investori hľadajú výnosnejšie príležitosti v bezpečných štátnych dlhopisoch. No sú aj také obdobia, kedy to neplatí, pretože spolu so znižovaním sadzieb je na trhu súčasne vysoká neistota, ktorá tlačí cenu zlata hore.
  • Inflácia a menová politika: Zlato sa často používa ako ochrana proti inflácii. Keď centrálne banky „tlačia“ viac peňazí a inflácia rastie, hodnota mien klesá, čo zvyšuje dopyt po zlate a zvyšuje jeho cenu. Ochrane proti inflácii sa budem ešte venovať ďalej, kde sa pozrieme na to, či zlato je naozaj dobrým nástrojom na ochranu proti inflácii.
  • Geopolitické napätie: Politická neistota a konflikty môžu zvyšovať dopyt po zlate ako bezpečnom útočisku. V takých obdobiach investori často presúvajú svoje investície do zlata, čo obyčajne vedie k rastu jeho ceny.

Aký je rozdiel medzi nákupnou a výkupnou cenou zlata

Táto informácia mnohých investorov nakupujúcich zlato doslova šokuje. Nie je vôbec jedno, za koľko zlato kúpite a za koľko ho predáte, ak si chcete „vybrať“ naspäť svoje peniaze.

Pri investovaní do zlata je veľmi dôležité brať do úvahy rozdiel medzi cenou nákupu a cenou, za ktorú ho môžete predať. Tento rozdiel je známy aj ako spread a pozostáva z 2 zložiek:

  • Prirážka predajcu: Keď kupujete investičné zlato, predajcovia pridávajú k aktuálnej trhovej cene zlata prirážku, ktorá pokrýva náklady na výrobu, distribúciu a maržu predajcu. Táto prirážka je obyčajne vyššia pri zlatých minciach ako pri investičných tehličkách, hlavne kvôli ich zberateľskej hodnote a nákladom na razbu.
  • Zľava pri výkupe: Pri predaji zlata späť predajcom alebo výkupcom je cena, ktorú dostanete, nižšia ako aktuálna trhová cena. Výkupné ceny môžu byť ovplyvnené nákladmi na testovanie, rafináciu a tiež maržou výkupcu.

Uvediem konkrétny príklad jedného zo známych slovenských predajcov zlata.

Investičné zlato - cena za 1 g

Investičné zlato – cena za 1 g, zdroj: https://imperialgold.sk/cennik

Túto cenu majú uvedenú na webe ku dňu 22.5.2024 a v tento deň je cena zlata na trhu vo výške 70,71 EUR za 1 gram zlata.

Trhová cena zlata

Trhová cena zlata, zdroj: https://goldprice.org/live-gold-price.html

Poďme počítať spolu. Pri cene 98,10 EUR za 1 gram zaplatím o 27,39 EUR viac, ako je trhová cena. Je to o 38,7% viac.

Cena zlata v IMPERIAL Gold

Cena zlata v IMPERIAL Gold k 22.5.2024, zdroj: https://goldprice.org/live-gold-price.html, spracované autorom

Najviac predávané zlaté tehličky sú práve 1 g. Argumentom predajcov je väčšia likvidita. Určite sa ľahšie predá gramový zliatok ako 500 g, no tá marža takmer 39% je naozaj dosť.

Ako si môžete všimnúť, tak z pohľadu výhodnosti ceny, majú väčší zmysel väčšie zlaté tehličky, kde je marža podstatne lepšia. Pri 500 g zliatku je prirážka k trhovej cene vyššia už iba o 6%, čo je neporovnateľne lepšie.

Ak by sme si dali trochu námahy, tak určite nájdeme predajcu, kde sú marže nižšie, no v prvom rade mi ide o princíp, aby ste si uvedomili, že akú cenu platíte pri investovaní do zlata, ak investujete v podobe zlatých mincí alebo tehličiek.

Kde si môžete kúpiť investičné zlato

Investičné zlato si môžete kúpiť na rôznych miestach podľa toho, čo preferujete alebo možno aj čomu viac dôverujete.

Mincovňa Kremnica

  • Podľa obchodného registra vznikla v roku 1998, no v skutočnosti vznikla ešte v roku 1328.
  • Kremnická mincovňa má ako hlavnú činnosť razenie mincí, ale nie je to všetko. Okrem mincí vyrábajú investičné mince, investičné tehličky, a tiež aj rôzne plakety, spony, medaily, pamätné mince atď.
  • Pre bežných ľudí ponúkajú na predaj investičné zlato ako zlaté mince, zlaté tehličky, zlaté pamätné mince a zlaté medaily.
  • Ich ponuku si môžete pozrieť na adrese https://www.mint.sk/eshop/investicne-mince-tehlicky

Česká mincovna, a.s.

  • Vznikla v roku 1993 v Čechách ako firma Česká mincovna, a.s. a na Slovensku pôsobí cez firmu Česká mincovna SK, s.r.o.
  • Funguje podobne ako mincovňa na Slovensku, akurát má kratšiu históriu.
  • V ponuke na webe som našiel investičné zlaté tehličky, zlaté mince českej mincovne, zlaté mince ČNB, zlaté investičné medaily a tiež zlaté zahraničné investičné mince.
  • Ponuku nájdete na adrese https://ceskamincovna.cz/sk/investicne-zlato-382-p/

ZFP Gold, a.s. organizačná zložka

  • ZFP Gold je česká firma so v vznikom v roku 2016 a na Slovensku pôsobí cez ZFP Gold, a.s. organizačná zložka.
  • Táto firma sa špecializuje na predaj investičného zlata. V ponuke majú investičné zlaté mince a zlaté tehličky od malých gramových zliatkov.
  • Ponuku nájdete na adrese https://www.zfp-gold.sk/investicne-kovy

IMPERIAL Gold a.s.

  • Na webe IMPERIAL Gold o sebe píšu, že sú najväčším poskytovateľom investičného zlata na Slovensku. Firma vznikla v roku 2018.
  • Evidujem ich už dlhšie obdobie cez ich predajcov zlata, nakoľko IMPERIAL Gold je firma, ktorá robí aktívny predaj cez obchodných zástupcov. Inak s nimi nemám žiadne osobné skúsenosti.
  • V ponuke na webe som našiel malé zlaté tehličky, ale aj doslova zlaté tehly o hmotnosti 1 kg a tiež zlaté mince.
  • Ich ponuka sa nachádza na stránke: https://imperialgold.sk/cennik

ROYAL Golden Group, a.s.

  • Táto firma vznikla v roku 2016. Mám s ňou len skromné skúsenosti. Jedného zo zakladateľov osobne poznám z minulosti a pomáhal nám pri výkupe zlata jedného z našich klientov.
  • ROYAL Golden Group robí taktiež aktívny predaj zlata cez sieť obchodných zástupcov. Možno aj preto sa s nimi môžete stretnúť častejšie.
  • Zo skúsenosti s ich obchodníkmi evidujem, že predávajú investičné zlaté mince a tiež investičné zlato v podobe zliatkov rôznych gramáži. Na ich webe som sa ani po dlhšom hľadaní nedopátral k cenníku alebo ponuke. Vyzerá to tak, že predaj robia vyslovene cez obchodných zástupcov.
  • Pridávam odkaz na ich webovú stránku https://royalgoldengroup.sk/

GOLDEN OAK TRUST SE

  • Moja skúsenosť s nimi je len na úrovni informácií cez dobrého známeho, ktorý tam krátko pôsobil tuším ako obchodný riaditeľ.
  • Golden Oak Trust je úzko previazaný s firmou FINGO.SK s.r.o. a pravdepodobne aj ich sprostredkovateľov využívajú na distribúciu investičného zlata.
  • Čo všetko predávajú, neviem. Na webe píšu, že ponúkajú sporenie do zlata a konkrétne nákup investičných mincí Wiener Philhamoniker.
  • Viac si môžete pozrieť na webe https://www.goldenoaktrust.sk/#balicky

GoldSafe, a.s.

  • Spoločnosť GoldSafe, a.s. bola založená v roku 2013. Síce s ňou nemám žiadne skúsenosti, ale podľa výnosov patrí k najväčším firmám na trhu v predaji investičného zlata.
  • Vyzerajú byt silný na webe, no na ich stránke som sa dočítal, že spolupracujú aj s privátnym bankovníctvom niektorej zo slovenských bánk, pre ktorú zabezpečujú predaj investičného zlata.
  • Majú v ponuke zlaté tehličky a tiež zlaté mince. Predávajú investičné zlato od veľkého množstva výrobcov investičných mincí a tehličiek.
  • Ich ponuku si môžete pozrieť na tejto stránke https://www.investicnezlato.sk/zlate-tehlicky

Zlaté sporenie a.s.

  • Spoločnosť Zlaté sporenie je previazaná so spoločnosťou GoldSafe, pre ktorej klientov zabezpečujú sporenie v zlate.
  • Ponúkajú investovanie do zlata formou pravidelného sporenia, kde nakupujete investičné tehličky. Ponúkajú 3 programy sporenia, ktoré sa líšia hmotnosťou investičných tehličiek a minimálnej investovanej sumy.
  • Viac si môžete pozrieť na ich stránke: https://www.zlatesporenie.sk/produkty

ZLATÝ PRÍSTAV s.r.o.

  • Spoločnosť založená v roku 2017. O tejto firme dlhšie nebolo veľmi počuť, no v roku 2022 sa zaradili podľa tržieb medzi väčších predajcov investičného zlata na Slovensku.
  • Pre klientov ponúkajú zlaté tehly, zlaté tehličky a zlaté investičné mince.
  • Ich ponuku si môžete pozrieť na tejto stránke https://zlatypristav.sk/

Zlataky.sk s.r.o.

  • Firma založená v roku 2016. Má pobočky na Slovensku, v Čechách aj Maďarsku.
  • Predávajú zlaté investičné mince, zlaté zberateľské mince a investičné zlaté tehličky. Takto vyzerá ich kompletná ponuka:
    Kdu kúpiť investičné zlato
  • Okrem predaja zabezpečujú aj výkup zlata. Robia to samozrejme aj iné firmy, ale u nich som si to všimol hneď na úvodnej stránke.
  • Detailnú ponuku si môžete pozrieť na tejto stránke https://zlataky.sk/

Goldvia, s.r.o.

  • Firma Goldvia, s.r.o. bola založená v roku 2010. Podľa tržieb je to malá firma, no rozhodol som sa ju zaradiť kvôli ich ponuke.
  • Predávajú investičné zlaté mince, investičné zlaté tehličky, zlaté medaily a tiež pamätné zlaté mince.
  • Kompletnú ponuku nájdete na webovej stránke https://www.vzacne-mince.sk/index.php

Kúpa zlata cez banky

Banky nie sú štandardnými distribútormi investičného zlata. Poskytujú v prvom rade bankové služby. Mnohé z nich v rámci privátneho bankovníctva dokážu zabezpečiť pre svojich klientov aj kúpu investičného zlata. Využívajú externých partnerov zo Slovenska alebo zahraničia.

Na druhej strane banky poskytujú aj služby spojené so skladovaním a poistením zlata, čo zvyšuje bezpečnosť a pohodlie pre investorov. Možnosť skladovania investičného zlata v bankových trezoroch využívajú aj mnohé spoločnosti, ktoré robia distribúciu zlata.

Kúpa zlata cez aukcie a dražby

Toto nie je práve najbežnejší spôsob kúpy zlata, ale musím ho spomenúť. Väčšina predajcov predáva tie isté investičné tehličky a zlaté mince, a za veľmi podobné ceny.

Na aukciách, dražbách alebo burzách môžete kúpiť zlato s veľkou zberateľskou hodnotou, ktoré nenájdete v bežnej ponuke u štandardných predajcov. Občas tam možno nájdete aj štandardné investičné zlato v menších gramážach za rozumnejšiu cenu, kde predávajúci predá drahšie, ako je cena zlata vo výkupe a kupujúci kúpi lacnejšie, ako je cena zlata pri predaji.

Poznám firmu MACHO & CHLAPOVIČ a.s., ktorá pravidelne robí aukcie, kde nájdete v ponuke naozaj vzácne mince. Napr. na jednej z aukcií sa vydražili takéto mince.

Zlaté mince - kde ich môžete kúpiť

Historické zlaté mince, zdroj: https://machochlapovic.com

Táto firma okrem aukcií, predáva aj zlaté investičné mince, zlaté tehličky, zlaté tehly, robí výkup zlata a ponúka aj iné služby spojené so zlatom a numizmatikou. Ak by ste chceli viac informácií o aukciách, tak si môžete pozrieť rovno podstránku spomínanej spoločnosti – https://machochlapovic.com/sk/aukcie.

Ktoré spoločnosti vyrábajú investičné zlato

Existuje mnoho renomovaných spoločností, ktoré sa špecializujú na výrobu investičného zlata. Pri výbere konkrétneho výrobcu je vhodné vybrať si takých, ktorí majú dobré meno, kvalitné výrobky a dodržiavajú medzinárodné štandardy.

Nie je jedno, od akého výrobcu si zakúpite investičné zlato, pretože to môže výrazne ovplyvniť jeho likviditu a hodnotu na trhu.

Do nasledujúceho zoznamu som vybral najznámejších výrobcov zlatých tehličiek a investičných zlatých mincí.

Münze Österreich

Rakúska mincovňa známa výrobou vysokokvalitných zlatých tehličiek a mincí, vrátane svetovo známej Wiener Philharmoniker. Odkaz na web: https://www.muenzeoesterreich.at/eng

Argor-Heraeus

Švajčiarska spoločnosť s dlhoročnou tradíciou, ktorá vyrába zlaté tehličky uznávané na celom svete. Odkaz na web: https://argor-heraeus.com/

PAMP Suisse

Prestížna švajčiarska spoločnosť, známa svojimi precízne vyrobenými zlatými tehličkami s ikonickým dizajnom Lady Fortuna (rímska bohyňa prosperity). Odkaz na web: https://www.pamp.com/

Valcambi

Ďalšia renomovaná švajčiarska spoločnosť, ktorá produkuje široký sortiment zlatých tehličiek rôznych veľkostí. Odkaz na web: https://www.valcambi.com/home/

Perth Mint

Austrálska mincovňa s vynikajúcou povesťou, ktorá ponúka zlaté tehličky a investičné zlaté mince vysokej kvality s motívom kengury. Odkaz na web: https://www.perthmint.com/

United States Mint

Americká mincovňa, ktorá produkuje ikonické zlaté mince s obrazom orla. Odkaz na web: https://www.usmint.gov/

Royal Canadian Mint

Kanadská mincovňa, známa svojimi čistými zlatými mincami s motívom javorového listu. Odkaz na web: https://www.mint.ca/en

South African Mint

Juhoafrická mincovňa, ktorá vyrába jedny z najznámejších a najobchodovanejších zlatých mincí na svete. Odkaz na web: https://www.samint.co.za/

Česká mincovňa

Česká mincovňa, ktorá ponúka zlaté tehličky a mince s vysokou kvalitou a tradičným dizajnom. Odkaz na web: https://ceskamincovna.cz/sk/investicne-zlato-382-p/

Kremnická mincovňa

Slovenská mincovňa, známa svojimi zlatými mincami a tehličkami, ktoré sú uznávané na domácom aj medzinárodnom trhu. Odkaz na web: https://www.mint.sk/eshop/investicne-mince-tehlicky

Pri výbere výrobcu investičného zlata je dôležité zohľadniť nielen kvalitu a dizajn produktov, ale aj reputáciu výrobcu a jeho schopnosť dodržiavať najvyššie štandardy. Tým si zabezpečíte, že vaša investícia bude mať trvalú hodnotu a bude ľahko obchodovateľná na globálnom trhu.

Investovanie do zlata

Zlaté sporenie – aké má výhody a riziká

Zlaté sporenie je investičný produkt, ktorý umožňuje pravidelné sporenie do zlata. Ide o postupný nákup zlata v malých čiastkach, čo umožňuje investorom akumulovať zlato postupne bez potreby veľkej jednorazovej investície.

Tento produkt je určený pre tých, ktorí chcú diverzifikovať svoje investičné portfólio a využívať výhody investovania do zlata bez nutnosti mať veľkú sumu na jednorazový nákup zlata.

Výhody zlatého sporenia

  • Postupné investovanie: Umožňuje investorom pravidelne sporiť do zlata a postupne zvyšovať majetok uložený v investičnom zlate.
  • Flexibilita: Možnosť prispôsobenia výšky mesačných príspevkov podľa vašich finančných možností.

Nevýhody a riziká zlatého sporenia

  • Náklady na skladovanie a poistenie: Zlato musí byť bezpečne uskladnené a poistené, čo zvyšuje náklady spojené s investíciou. Platíte ich dovtedy, kým nemáte zakúpenú celú investičnú tehličku a nemôžete si ju premiestniť domov.
  • Prirážky a poplatky: Pri zlatom sporení je potrebné počítať s prirážkami predajcov a rôznymi poplatkami za správu účtu. Tieto poplatky sú platené často vopred za celé obdobie sporenia a môžu spôsobiť to, že na začiatku platíte veľký vstupný poplatok.
  • Cena za zlato: Ak sa ľudia rozhodnú pre sporenie do zlata namiesto jednorazového nákupu, tak je obyčajne dôvodom to, že nemajú dostatok peňazí naraz. Je veľmi pravdepodobné, že pri sporení do zlata budú nakupovať malé zliatky. Čím je zliatok menší, tým je obyčajne vyššia marža a tým pádom nakupujú draho.
  • Likvidita: Pri sporení v zlate nakupujete investičnú tehličku postupne. Ak by ste museli vyberať peniaze skôr, tak nastáva situácia, že ešte nie ste vlastníkom celej investičnej tehličky a predaj podielu v tehličke je spojený s nevýhodnými podmienkami.

Uskladnenie investičného zlata pri nákupe cez sporenie

Počas obdobia sporenia je zlato zvyčajne uskladnené u poskytovateľa služby v zabezpečených trezoroch. Tieto trezory môžu byť umiestnené v bankách alebo v špecializovaných skladovacích spoločnostiach.

Pri sporení musí byť zlato uskladnené u poskytovateľa služby až do momentu, kým nemáte splatenú celú zlatú tehličku. Potom si môžete zlato nechať zaslať domov alebo nechať uskladnené u poskytovateľa zlatého sporenia.

Ktoré firmy na Slovensku ponúkajúce zlaté sporenie

Na Slovensku ponúka zlaté sporenie viacero spoločností, ktoré sa špecializujú na predaj a uskladnenie investičného zlata. Medzi najznámejšie patria:

  • ZFP Gold: Poskytuje možnosť pravidelného sporenia do zlata cez produkt Zlatý finančný program.
  • IMPERIAL Gold: Pravidelné investovanie do zlata poskytuje cez Sporiaci program „Šťastná minca“. Je to sporenie na nákup 1 zlatej mince o hmotnosti 1 unce.
  • ROYAL Golden Group: Na ich stránke som veľa informácii nenašiel, ale je zrejmé, že sporenie v zlate poskytujú. Je tam uvedená iba minimálna suma 20 EUR mesačne, od ktorej je možné pravidelne sporiť v zlate cez ich sporiaci program.
  • GOLDEN OAK TRUST: Sú vyslovene zameraný na sporenie v zlate. Majú v ponuke pravidelné sporenie, kde si môžete vybrať program podľa plánovaného počtu zakúpených mincí.
  • Zlaté sporenie: Už z názvu firmy je zrejmé, že sporenie v zlate je hlavným produktom tejto spoločnosti.
  • ZLATÝ PRÍSTAV: Aj táto spoločnosť poskytuje produkt sporenia v zlate. Ponúkajú sporenie na dôchodok, sporenie – tvorba rezervy a sporenie pre deti.

Zlaté sporenie môže byť vhodnou voľbou pre tých, ktorí chcú postupne akumulovať zlato a využiť jeho investičné výhody. Zároveň je veľkým rizikom drahý nákup, ktorý je spojený s nakupovaním drobných zlatých tehličiek alebo investičných zlatých mincí.

Mnohé firmy uvádzajú, že v rámci zlatého sporenia neúčtujú žiadne skryté poplatky a všetky náklady majú zarátané v cene investičného zlata. Aj keby to tak bolo u každého predajcu zlata, tak stále platí, že pri malých tehličkách a minciach je v cene zahrnutá najvyššia marža.

Pri jednorazovej investícií do zlata máte možnosť kúpy väčšej tehličky – 250 g, 500 g alebo 1000 g a tam je marža rozumnejšia. Pri pravidelnom investovaní do investičného zlata takúto možnosť nemáte. Viem, že pre niekoho to môže byť veľa a možno aj preto je potrebné zvážiť, či vôbec investovanie do zlata je na začiatok tá najsprávnejšia cesta.

Ako ešte môžete investovať do zlata

To, čo som popisoval doteraz, je iba jedným zo spôsobov investovania do zlata. Nákup investičných zlatých mincí alebo zlatých tehličiek, ktoré máte doma alebo uskladnené v bankovom trezore, nie je našťastie jedinou možnosťou.

Toto sú ďalšie možnosti, ako investovať do zlata:

  • zlaté šperky,
  • ETC zamerané na fyzické zlato,
  • akcie ťažobných spoločností, ktoré ťažia zlato,
  • deriváty zlata – „papierové zlato“.

Investovanie do zlata cez zlaté šperky

Investovanie do zlata prostredníctvom zlatých šperkov pochádza z ďalekej histórie. Spája potešenie z nosenia krásnych kúskov s potenciálom finančného zisku. Dnes už možno dámy nechodia ovešané zlatom, ako to bolo bežnejšie v minulosti, ale stále pri niektorých spoločenských udalostiach môžeme vidieť ľudí majúcich na sebe zlaté šperky.

Omnoho viac, ako na sebe, majú ľudia zlaté šperky doma. Mnohé z nich sa dedia z generácie na generáciu a sú aj takí ľudia, ktorí majú väčšie zbierky a o nich už možno povedať, že si zvolili formu investovania cez zlaté šperky.

Investovanie do zlata cez zlaté šperky

V čom môžu byť výhody investovania do zlatých šperkov

  • Estetická hodnota: Zlaté šperky majú nielen materiálnu hodnotu v podobe ceny zlata, ale aj estetickú. Môžete ich nosiť a používať, čo tejto investícii pridáva aj určitú emocionálnu hodnotu.
  • Diverzifikácia portfólia: Šperky môžu byť súčasťou diverzifikovaného investičného portfólia. Ak sa už niekto rozhodne investovať do fyzického zlata, tak nemusí mať iba zlaté tehličky a mince. Zlaté šperky môžu nielen osviežiť investíciu do zlata, ale ju tiež aj diverzifikovať.
  • Zberateľská hodnota: Niektoré šperky, najmä starožitné alebo dizajnové kúsky, môžu mať zberateľskú hodnotu, ktorá ďaleko prevyšuje hodnotu samotného zlata. Teoreticky, ak máte šťastie, tak sa môže stať, že si kúpite šperky, ktorých skutočná hodnota bude vyššia, ako cena, ktorú zaplatíte.

Nevýhody a riziká investovania do zlatých šperkov

  • Vysoká prirážka: Cena zlatých šperkov zahŕňa nielen hodnotu samotného zlata, ale aj náklady na výrobu, dizajn a prirážku obchodníka. Tieto dodatočné náklady môžu výrazne znížiť investičnú hodnotu šperku.
  • Opotrebenie a poškodenie: Šperky sú náchylné na opotrebenie, poškodenie alebo stratu, čo môže tiež znížiť ich hodnotu. Platí to samozrejme len vtedy, keď ich nosíte. Zberatelia zlatých šperkov majú drvivú väčšinu šperkov uloženú v bezpečí trezora a nenosia ich ako bežné šperky.
  • Nižšia hodnota zlata: Väčšina šperkov nie je vyrobená z čistého zlata, ale z rôznych zliatin. Čisté 24-karátové zlato je nepoužiteľné na výrobu šperkov. Zlato je tak mäkký kov a došlo by k veľmi rýchlemu zníženiu kvality šperku. Preto sa zlato mieša s ďalšími kovmi, aby sa docieli potrebné vlastnosti šperkárskeho zlata.
  • Náklady na údržbu a bezpečnosť: Šperky je potrebné pravidelne čistiť, ak ich nosíte alebo nemáte uskladnené v bezprašnom prostredí. V prípade, že máte toho zlata viac, tak si musíte pripočítať náklady na bezpečné skladovanie a tiež na poistenie.

Cena a predaj zlatých šperkov

Cena zlatých šperkov je ovplyvnená viacerými faktormi vrátane aktuálnej trhovej ceny zlata, nákladov na výrobu, dizajn a marže predajcu. Pri predaji šperkov sa môžete stretnúť s nižšou výkupnou cenou v porovnaní s pôvodnou cenou za nákup.

Keď šperky budete predávať ako zlato, tak dostanete podstatne menej. Ak šperky viete predať ako šperky, tak dostanete viac. Dobré hodnotné kúsky si vždy nájdu svojho nového majiteľa za primeranú cenu.

Kde kúpiť zlaté šperky na investíciu

Zlaté šperky môžete kúpiť v rôznych klenotníctvach, aukčných domoch, aukciách, burzách, záložniach alebo od súkromných predajcov. Pri nákupe je veľmi dôležité overiť si čistotu zlata, jeho pravosť a možno aj reputáciu predajcu.

Ak chcete ísť na istotu, tak musíte kupovať tam, kde si ťažšie dohodnete lepšiu cenu. Renomované klenotníctva a špecializovaní predajcovia môžu poskytnúť certifikáty pravosti a záruky kvality. Tam zaplatíte o niečo viac.

Ak chcete kupovať lacno, tak zase narážate na riziká, že nemáte záruku, čo presne kupujete. Môžete si to dovoliť vtedy, ak sa v zlatých šperkoch vyznáte alebo máte niekoho, kto vám s tým môže poradiť.

Investovanie do zlata cez ETC

Investovanie do zlata cez ETC (Exchange Traded Commodity) je efektívny spôsob, ako investovať do zlata bez toho, aby ste ho museli fyzicky držať. ETC sú finančné nástroje, ktoré sledujú cenu zlata a sú obchodované na burzách, podobne ako ETF alebo akcie.

Ako funguje ETC zamerané na zlato

Podkladové aktívum: ETC, ktoré majú fyzickú replikáciu, sú majiteľom investičného zlata, ktoré je uložené v bankovom trezore. Každý podiel ETC je krytý určitým množstvom zlata, čo zaručuje, že hodnota podielov priamo odráža aktuálnu trhovú cenu zlata.

Obchodovanie na burze: ETC sú kótované a obchodované na burzách presne tak isto ako ETF. Investori môžu nakupovať a predávať podiely ETC počas obchodných hodín burzy, čo poskytuje vysokú likviditu a flexibilitu.

Nízke náklady: V porovnaní s fyzickým nákupom zlata sú náklady na investovanie do ETC minimálne. Investori nemusia platiť za skladovanie, poistenie ani za fyzickú dopravu zlata a nemusia platiť ani obrovské marže predajcov zlata.

Investovanie do zlata cez iShares Physical Gold ETC

Investovanie do zlata cez iShares Physical Gold ETC, zdroj: https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/258441/ishares-physical-gold-etc-fund

Na obrázku vyššie si môžete pozrieť kľúčové informácie jedného ETC, ktoré investuje do zlata. Okrem iného tam nájdete informáciu o počte unci zlata, ktoré sú v majetku fondu, v ktorej banke je investičné zlato uložené a náklady ETC, ktoré sú naozaj mimoriadne nízke oproti nákladom za skladovanie a poistenie fyzického zlata pri jeho priamom nákupe.

Výhody investovania do zlata cez ETC

  • Jednoduchý nákup a predaj: Investovanie do ETC je jednoduché a pohodlné. Stačí mať investičný účet u brokera alebo obchodníka s cennými papiermi (o.c.p.) a môžete nakupovať a predávať podiely ETC rovnako ako ETF alebo akcie.
  • Vysoká likvidita: Vďaka tomu, že ETC sú obchodované na burzách, tak je tu veľmi vysoká likvidita. To umožňuje investorom rýchlo reagovať na trhové podmienky a jednoducho previesť svoju investíciu na hotovosť. Oproti predaju priamo držané investičného zlata je predaj ETC zameraného na zlato skutočne bleskovou záležitosťou.
  • Nízke náklady: ETC majú veľmi nízke náklady spojené s investíciou. Priebežné náklady na úrovni ETC sa pohybujú v desatinách percenta. Napr. fond iShares Physical Gold ETC má celkový priebežný poplatok vo výške 0,12% p.a. Poplatky za vykonanie pokynov nákup a predaj cez brokera alebo o.c.p. vrátane poplatku sprostredkovateľa sú drobné. Aj pri investícii 100 EUR zaplatíte percentuálne menej, ako pri nákupe investičného zlata aj pri kilovej zlatej tehličke, ktorá stojí viac ako 70 000 EUR.

Cez ktoré ETC môžete nakupovať investičné zlato

Existuje viacero známych ETC zameraných na zlato, ktoré sú k dispozícii na rôznych burzách po celom svete. Investovanie do zlata cez ETC je možné realizovať napr. cez tieto fondy:

Pri investovaní cez ETC je vhodné držať sa vysoko likvidných ETC od známych svetových správcov. Vďaka tomu máte zabezpečenú takmer okamžitú likviditu v ktoromkoľvek kúte sveta.

Viaceré z nich môžete nakupovať aj cez obchodníka EIC, o ktorom som viac písal v tomto článku.

Goldsafe - gold savings

Investovanie do akcií spoločností ťažiacich zlato

Investovanie do akcií spoločností, ktoré ťažia zlato, nie je priame investovania do zlata. Tieto spoločnosti sa zaoberajú prieskumom ložísk, ťažbou zlata a spracovaním zlatej rudy, čo znamená, že ich ekonomický vývoj je úzko spätý s cenou zlata na trhu.

No je to v prvom rade investovanie do akcií, kde na ich výkonnosť má vplyv omnoho viac vecí, ako len cena zlata. A práve preto v niektorých obdobiach cena týchto akcií rastie viac, ako rastie cena zlata, no sú aj také obdobia, kde je to naopak.

V každom prípade je to jeden zo spôsobov, ako investovať a profitovať z rastu ceny zlata bez nutnosti jeho fyzického vlastníctva.

Viac o téme investovania do akcií som písal v inom článku, kde si môžete prečítať viac.

Predsa len ešte spomeniem riziká, s ktorými je spojené investovanie do spoločností ťažiacich zlato.

Riziká investovania do akcií ťažobných spoločností

  • Volatilita: Ceny akcií ťažobných spoločností zameraných na zlato môžu byť veľmi volatilné a citlivé na zmeny ceny zlata, ako aj na ďalšie faktory, ako sú výrobné náklady a politické riziká. Je to vyššia volatilita ako pri širokých akciových indexoch.
  • Operatívne riziká: Problémy s ťažbou, manažmentom baní, regulačnými opatreniami alebo ochranou životného prostredia, či haváriami môžu negatívne ovplyvniť ziskovosť spoločností a hodnotu ich akcií. Mnohé banské spoločnosti pôsobia v krajinách, kde sa nedajú vylúčiť ekonomické sankcie, ktoré môžu negatívne ovplyvniť akcie firiem.
  • Geopolitické riziká: Ťažobné spoločnosti často operujú v krajinách s nestabilnými politickými podmienkami, čo môže predstavovať zvýšené riziká pre firmy, ktoré v nich ťažia zlato.

Ak by som si mal vybrať, či investovať do ETC s fyzickou držbou zlata alebo akcií spoločností ťažiacich zlato, tak si radšej vyberiem ETC. Na investovanie do akcií preferujem radšej široko diverzifikované akciové ETF a ak už si mám vybrať sektorové ETF, tak sektory, kde je nielen väčší potenciál do budúcna, ale aj menšie riziká.

Investovanie do zlata cez deriváty

Investovanie do zlata cez deriváty je špekulatívna forma investície, ktorá umožňuje investorom získať expozíciu voči cenám zlata bez nutnosti fyzického vlastníctva zlata.

Deriváty sú finančné nástroje, ktorých hodnota je odvodená od hodnoty zlata ako podkladového aktíva. Najbežnejšie typy derivátov používané na investovanie do zlata sú:

  • futures,
  • opcie,
  • CFD.

Futures na zlato

Futures kontrakty sú dohody o kúpe alebo predaji určitého množstva zlata za stanovenú cenu v budúcnosti. Tieto kontrakty sú obchodované na niektorých burzách.

Umožňujú investorom špekulovať na budúci vývoj ceny zlata a využívať pákový efekt na zvýšenie potenciálnych výnosov.

Vyžadujú značné znalosti trhu a správne časovanie. Vysoká volatilita môže viesť k značným stratám, najmä pri použití finančnej páky.

Opcie na zlato

Opcie poskytujú právo, ale nie povinnosť, kúpiť (call opcie) alebo predať (put opcie) určité množstvo zlata za stanovenú cenu pred alebo na dátum exspirácie.

Ak si myslíte, že cena zlata bude rásť, tak kupujete call opcie a keď si myslíte, že zlato klesne, tak si kúpite put opcie.

Opcie ponúkajú flexibilitu a obmedzené riziko straty na úrovni prémie zaplatenej za opciu. Opcie môžu stratiť hodnotu, ak exspirujú a tým pádom investor stráca celú možnú prémiu.

Exspirácia opcie je posledný dátum, kedy si môže držiteľ opcie uplatniť svoje právo na kúpu alebo predaj podkladového aktíva, čo je v tomto prípade zlato.

CFD na zlato (contract for difference)

CFD sú zmluvy medzi investorom a brokerom, ktorý robí investorovi protistranu. Jeden je predávajúci a druhý je kupujúci.

Kupujúci sa zaväzuje uhradiť rozdiel v hodnote kontraktu v čase nákupu a v čase predaja. Ak je hodnota zlata v čase predaja nižšia, než bola v čase nákupu, tak kupujúci platí predávajúcemu. Ak je naopak hodnota zlata v čase predaja vyššia, než bola v čase nákupu, tak predávajúci platí kupujúcemu.

Tieto vlastnosti umožňujú špekulovať na rast alebo pokles ceny zlata bez nutnosti fyzického nákupu zlata. CFD poskytujú prístup k pákovému efektu, čo znamená, že môžete obchodovať s väčšími objemami zlata, než by ste mohli s vlastným kapitálom.

Použitie finančnej páky môže na jednej strane zvýšiť potenciálny zisk, no môže zvýšiť aj straty. CFD sú tiež spojené s nákladmi na financovanie pozícií, ktoré sú držané cez noc. Držať pozíciu dlhé obdobie je príliš nákladné a v kombinácii s vyššou finančnou pákou aj extrémne rizikové.

Zlaté sporenie

Výhody investovania do zlata cez deriváty

  • Pákový efekt: Deriváty umožňujú investorom kontrolovať veľké množstvo zlata s relatívne malým kapitálom, čo môže zvýšiť potenciálne zisky. Napr. pri CFD je v EÚ povolená páka 20:1, čo znamená, že ak investujete 10.000 EUR, tak sa vaša investícia správa, ako by ste investovali 200.000 EUR. Pri raste máte zisk takmer o 20x vyšší, no pri strate je to tiež 20x viac, ale do mínusu.
  • Flexibilita: Deriváty poskytujú rôzne stratégie na špekuláciu, zaistenie alebo obchodovanie na základe očakávaných pohybov cien zlata. Prízvukujem ešte raz, že deriváty sú určené na špekulácie, nie na štandardné investovanie.
  • Likvidita: Trhy s derivátmi na zlato sú vysoko likvidné, čo znamená, že investori môžu ľahko otvárať a zatvárať pozície.

Riziká investovania do zlata cez deriváty

  • Vysoké riziko: Deriváty sú jednak zložité finančné nástroje, ktorým je ťažšie porozumieť a zároveň sú extrémne rizikové a preto môžu viesť k značným stratám, najmä pri použití finančnej páky.
  • Potrebné znalosti: Úspešné investovanie do derivátov vyžaduje hlboké porozumenie trhu, poznanie stratégií obchodovania a riadenia rizika. Ak máte investovať do zlata cez deriváty bezpečne, ak niečo také vôbec existuje, tak musíte byť fakt extra profesionál, aby ste to dlhodobo ustáli.
  • Náklady na obchodovanie: Poplatky za obchodovanie s derivátmi môžu byť vysoké a môžu zahŕňať provízie, prémie, financovanie cez noc a iné náklady. Pri otvorení krátkej pozície, ktorá sa otočí smerom, kde ste nečakali, sa môžete dostať do situácie, že pozíciu musíte držať dlhšie obdobie a náklady na financovanie pozície cez noc vám každý deň významne odoberú z vašej investície. A môže nastať aj taká situácia, že jedna nevydarená pozícia s väčšou finančnou pákou v kombinácii s dlhou držbou vám kompletne vymaže celý účet na nulu.

Kde obchodovať deriváty na zlato

Ideálne nikde. Tieto špekulácie nechajte iným ľuďom, ktorí majú odvahu aj prísť o peniaze. Ak ste na takej úrovni, že si na to trúfate, tak potom odo mňa ani nepotrebujete vedieť, kde môžete deriváty na zlato obchodovať.

Deriváty na zlato sa obchodujú na burzách ako je COMEX (Commodity Exchange) alebo NYMEX (New York Mercantile Exchange).

Fyzicky ich viete nakupovať cez brokerov, kde môžete nakupovať CFD na zlato cez ich obchodné platformy.

Čo odporúčam pri investovaní do zlata cez deriváty

Moje odporúčanie je do zlata cez deriváty neinvestovať vôbec. Investovanie do zlata cez deriváty je vhodné pre veľmi skúsených investorov, ktorí rozumejú rizikám týchto finančných nástrojov. Možnosť špekulovať na pohyby cien zlata a využívať pákový efekt prináša vysokú úroveň rizika, ktorá môže viesť k obrovským stratám a preto je najlepšie sa týmto špekuláciám oblúkom vyhnúť.

Odporúčaný investičný horizont pri investovaní do zlata

O zlate sa hovorí ako o bezpečnom prístave. Viac krát som sa zamýšľal nad tým, prečo to tak asi je. Možno je to spojené s obdobím ekonomickej neistoty, kedy zlato obyčajne rastie. Neviem. V každom prípade sú obdobia, kedy zlato prinieslo zápornú výkonnosť aj v investičnom horizonte viac ako 20 rokov a preto ma pomenovanie bezpečný prístav trocha vyrušuje.

Pri aktívach, ako sú nehnuteľnosti, akcie alebo dlhopisy je relatívne jednoduchšie nájsť minimálny investičný horizont, kedy je veľmi veľká pravdepodobnosť, že skončíte v pluse. Pri zlate sa mi to hľadá ťažko. Skúsim to vysvetliť cez nasledujúce grafy.

Vývoj ceny zlata od roku 2004 do roku 2024

Vývoj ceny zlata od roku 2004 do roku 2024, zdroj: https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart

Ak by ste investovali do zlata v roku 2004, tak by vám stačil akýkoľvek krátky investičný, horizont a boli by ste v pluse. Vidíte na obrázku vyššie. Mimochodom práve grafy za podobné obdobie môžete najčastejšie vidieť v prezentáciách predajcov investičného zlata. Majú pravdu, za 20 rokov to vyzeralo veľmi dobre.

Ako sa vám páči nasledujúci graf? Je to tiež vývoj ceny zlata za 20 rokov.

Vývoj ceny zlata od roku 1980 do roku 2000

Vývoj ceny zlata od roku 1980 do roku 2000, zdroj: https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart

Ak by ste zainvestovali v roku 1980, tak po 20 rokoch investovania ste v šialenom poklese. A to ešte nezohľadňujem infláciu. V tomto období ani 20 ročný investičný horizont nestačil na to, aby ste boli v pluse.

Ako dlho trvalo, aby ste pri investícii do zlata boli naspäť aspoň na nule? Pozrite si to na ďalšom grafe.

Vývoj ceny zlata od roku 1980 do roku 2006

Vývoj ceny zlata od roku 1980 do roku 2006, zdroj: https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart

Bolo to viac ako 26 rokov. Predstavte si, že investujete 26 rokov a výsledkom je, že ste sa z poklesu na začiatku dostali iba naspäť na nulu. A ak by sme zohľadnili infláciu, tak ste stále v strate.

Viem, že som stále nedal odpoveď na to, ako dlho investovať do zlata. Neviem, čo mám napísať. Asi len toľko, že pre istotu investujte do zlata naozaj dlhodobo. Ak budete mať šťastie, tak aj po kratšom čase budete v pluse a ak nie, tak preto pre istotu dlhodobo.

Očakávaná výkonnosť zlata – o koľko zarába menej ako akcie

Začnem obrázkom, kde som vybral rôzne obdobia a k nim som uviedol priemernú ročnú výkonnosť zlata a indexu S&P 500. Nie je to výkonnosť p.a., je to len obyčajný aritmetický priemer ročných výkonnosti.

Výkonnosť zlata v rôznych historických obdobiach

Výkonnosť zlata v rôznych historických obdobiach, zdroj: https://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/histretSP.html, spracované autorom

Najlepšie obdobie malo zlato po zrušení zlatého štandardu a tiež za posledných 20 rokov.

Najhorším obdobím bolo po veľkom poklese po roku 1980, kedy trvalo zlatu 26 rokov, kým sa jeho cena dostala na pôvodnú úroveň, z ktorej klesla.

Dlhodobo zlato rastie. O tom niet pochýb. A niet pochýb ani o tom, že zlato dlhodobo rastie menej, ako rastú americké akcie. Je pravdou aj to, že historicky bolo niekoľko období, kedy zlato prinieslo vyššiu výkonnosť, ako americké akcie. No vo väčšine časových úsekoch boli akcie výkonnejšie ako zlato.

Očakávaná dlhodobá výkonnosť zlata sa odhaduje omnoho ťažšie, ako je to pri akciách. Netrúfam ti to napísať žiadne číslo. Pozrite sa na minulosť, ako rozdielna výkonnosť zlata bola a pozrite sa na akcie, kde síce tiež sú rozdiely vo výkonnosti, ale podstatne menšie za tie isté časové obdobia.

Ako zlato chráni peniaze pred infláciou

Pred infláciou chráni peniaze všetko, čo rastie na svojej cene vyjadrenej v nejakej mene. Pred infláciou vás ochráni zlato, ale ochránia vás aj akcie alebo nehnuteľnosti.

Viac vás pred infláciou ochránia akcie ako zlato. Neplatí to všeobecne, ale platilo to v minulosti pre viac období. Boli obdobia, kedy zlato poskytlo lepšiu ochranu, ako americké akcie, pretože rástli viac.

Kedy môžeme čakať mimoriadny rast ceny zlata?

Aktuálne sa hovorí o novom supercykle na komoditnom trhu. Zlato je jeho súčasťou. O komoditných supercykloch sa hovorí vtedy, ak cena komodít výrazne stúpne nad dlhodobý priemer.

Našiel som pekný obrázok na zahraničnom webe, ktorý ilustruje vzťah ceny zlata k cenám akcií. Aktuálne komodity dosiali 50-ročné minimum v porovnaní s akciami. Je to zaujímavé.

Pomer cien zlata a akcií za posledných 53 rokov

Pomer cien zlata a akcií za posledných 53 rokov, zdroj: https://www.visualcapitalist.com/charted-commodities-vs-equity-valuations-1970-2023/

Posledný supercyklus na komoditách vrcholil okolo roku 2010. Potom cena komodít výrazne klesla. Čo nás čaká, nikto nevie. Ak sme naozaj na prahu nového supercyklu, tak mať podiel v komoditách v rámci portfólia, môže dávať zmysel.

Táto skutočnosť môže ovplyvniť aj cenu zlata, ktoré je súčasťou komoditného koša. Uvidíme. Nechajme sa prekvapiť.

Investičné stratégie a odporúčania pri investovaní do zlata

Na ako dlho investovať do zlata

Do zlata investujte vždy dlhodobo. Vyhnete sa rizikám, že budete investíciu odpredávať v poklese. V roku 1980 došlo k poklesu ceny zlata a trvalo viac ako 26 rokov, kým sa cena vrátila na pôvodnú úroveň.

Sú obdobia, kedy do zlata môže dávať zmysel investovať aj krátkodobo alebo strednodobo. Platí to v čase, kedy cena zlata významne rastie. V minulosti sa to udialo už mnohokrát. Viete tieto obdobia identifikovať vopred? Ja nie a preto odporúčam investovať do zlata dlhodobo.

Ako zlato zapadá do celkového investičného portfólia

Nikdy neinvestujte do zlata všetky svoje peniaze. Zlato v portfóliu môže mať svoje opodstatnenie, ale celkový podiel by vo väčšine období nemal prekročiť 5%. Vyšší podiel by dával zmysel v čase, ak jeho hodnota významnejšie rastie a môže to byť napr. v rastovej fáze komoditného supercyklu, o ktorom som písal vyššie.

Poradenstvo pri investovaní do zlata

Odporúčam si pri investovaní vždy nechať poradiť. Platí to pre investovanie všeobecne a obzvlášť pri investovaní do zlata. Pri nákupe zlata robí väčšina investorov zásadnú chybu – nakupujú ho extrémne draho. Písal som o tom vyššie v článku.

Investičný poradca vám môže pomôcť nielen pri výbere vhodného spôsobu nákupu zlata, ale pri investovaní celkovo – od výberu vhodnej investičnej stratégie, cez návrh podielu jednotlivých aktív až po výber konkrétnych investičných nástrojov.

Výber vhodnej formy investičného zlata

Pre väčšinu ľudí dáva najväčší zmysel nakupovať zlato cez ETC. Je to najefektívnejšie, najlacnejšie, najlikvidnejšie a najflexibilnejšie riešenie.

Pri veľkom objeme je ekonomickým riešením nákup zlatých tehličiek, no tých s väčšou gramážou, kde je cena najrozumnejšia.

Výber spoločností na nákup zlata

Pri ETC si vyberajte veľké spoločnosti, ktoré majú ETC s veľkým objemom majetku a tým pádom aj veľkou likviditou na burzách po celom svete.

Pri fyzickom nákupe s držbou doma alebo v bankovom trezore si vyberajte predajcov, ktorí ponúkajú rozumné ceny za zlaté tehličky a zároveň sú známymi, bezpečnými a s dobrými recenziami.

Kde uskladňovať zlato

Pri nákupe cez ETC nemáte žiadne starosti. Stará sa o to správca ETC a robí to za minimálne poplatky.

Ak nakupujete fyzické zlaté tehličky alebo mince, tak máte starosti aj náklady navyše. Pri niekoľkých gramoch si to môžete dovoliť možno nechať aj doma v skrini, no keď investujete do zlata väčšie objemy, tak sa trezoru určite nevyhnete, či už doma alebo v banke.

Poplatky spojené s investovaním do zlata

Pri investovaní do zlata sa nevyhnete poplatkom. Sú všade pri akejkoľvek investícii. Pri zlate však evidujem najzásadnejšie rozdiely.

Marža predajcu a výrobcu

Nie je problém nájsť firmy, cez ktoré nakúpite zlato o 30 až 40% drahšie, ako je jeho trhová cena. Popisujem to detailnejšie vyššie v článku. Najlacnejšie nakúpite zlato cez ETC.

Vstupný poplatok

Pri nákupe zlata cez predajcov zlatých mincí a zlatých tehličiek nemusíte platiť žiaden vstupný poplatok. Zaplatíte za zlato nimi požadovanú cenu a to je všetko. Problém je ich marža, kde môžete zaplatiť aj veľmi veľa.

Ak nakupujete zlato cez ETC a využívate služby finančného agenta, tak si zaplatíte vstupný poplatok. Maximálny vstupný (distribučný) poplatok stanovuje správca. Napr. naši klienti platia vstupné poplatky pri nákupe zlata od 0,5 do 1,9%.

Poplatok za nákup

Pri nákupe cez ETC platíte poplatok brokerovi alebo o.c.p. Poplatky sú rôzne a závisia od spoločnosti, cez ktorú nakupujete. Napr. jeden z našich obchodných partnerov si berie za nákup 0,05% a druhý 0,2% z objemu transakcie. Pri nákupe zlatých tehličiek alebo zlatých mincí takéto poplatky neplatíte, ale platíte za zlato vyššiu cenu.

Poplatok za skladovanie

Pri zlate držanom doma potrebujete zabezpečiť nehnuteľnosť a možno kúpiť aj nejaký kvalitnejší trezor. Sú to jednorazové náklady, ktoré sa môžu vyšplhať aj na niekoľko tisíc EUR. Samozrejme ide to aj bez zabezpečenia, ale je to vyššie riziko krádeže.

Pri investovaní do zlata cez ETC sú náklady na skladovanie zahrnuté v správcovskom poplatku, ktorý už je zahrnutý v cene ETC. Napr. pri iShares Physical Gold ETC to je 0,12% p.a.

Poplatok pri predaji

Pri ETC je to to isté, čo pri nákupe. Dokopy nič. Zlato predáte za trhovú cenu mínus poplatok za vykonanie pokynu, ktorý sa pohybuje od 0,05 do 0,2% a pri mnohých brokeroch je zastropovaný maximom.

No ale keď predávate fyzické zlaté tehličky, tak rozdiel medzi nákupnou a cenou vo výkope môže byť aj niekoľko desiatok percent.

Ako investovať do zlata

Ako sa zdaňuje zisk pri investovaní do zlata

Investičné zlato je oslobodené od DPH aj od zisku z predaja. Ak kúpite zlato za 20 tis EUR a jeho hodnota narastie napr. na 24 tis EUR, tak zisk 4 tis EUR nemusíte ako FO zdaňovať.

Platí to pre investičné zlato. Výrobky zo zlata, ako zlaté šperky, sa nevyrábajú z čistého zlata a na nich aj obchodníci musia uplatňovať DPH, čiže nepriamo daň zaplatíte.

Pri investovaní do zlata cez ETC aktuálne platí, že zisk z predaja je oslobodený od dane po 1 roku od nákupu.

Riziká investovania do zlata

Investovanie nie je nikdy bez rizika a pre zlato to platí rovnako. Spomeniem viaceré riziká, ktoré sa s investovaním do zlata môžu spájať.

Kúpa zlata za vysokú cenu

Ak zlato kúpite draho, tak ste hneď od začiatku v nevýhode. Pri nákupe s maržou 30% budete čakať možno celé roky, kým bude hodnota zlatá taká, za ktorú ste ho nakúpili a to všetko za predpokladu, že jeho cena neklesne.

Drahé nákupy sa obyčajne spájajú s kúpou malých investičných tehličiek a zlatých mincí.

Krádež zlata

Fyzické zlato musíte chrániť, pretože môže dostať nohy a už ho mať nebudete. Kým malé množstvo môžete mať doma v skrini, tak pri väčších objemoch už musíte počítať minimálne s trezorom alebo s úschovou v banke.

Pri investovaní cez ETC je zlato uskladnené trezorovej banke a náklady sú započítané v cene ETC.

Nízka likvidita

Predať zlato nie je až také jednoduché, ako to niekedy tvrdia predajcovia zlata. Aby som bol presný, tak nie je problém zlato predať, skôr je problém predať ho za rozumnú cenu.

Niektoré firmy, ktoré vám pri predaji zlata garantujú výkup, po nejakom čase nemusia existovať alebo už zlato nebudú vykovať alebo ho môžu vykovať za nevýhodnú cenu. Dokonca sa môže stať aj to, že budú od vás chcieť certifikát pravosti s určitými parametrami a nebudú vám akceptovať ten, ktorý ste dostali pri nákupe.

Niektorí ľudia môžu preplatiť 2 krát – raz pri drahom nákupe zlata a druhý krát pri lacnom predaji. Vyhnúť sa tomu môžete nákupom zlata cez ETC.

Nízka výkupná cena

Pri investičnom zlate vo forme zlatých tehličiek a mincí kupujete vždy drahšie, ako je trhová cena zlata a predávate vždy lacnejšie ako je trhová cena zlata. Je úplne bežné, ak si dnes kúpite 1 g zlata a zajtra ho predáte, tak máte stratu viac ako 30%.

Môžete sa tomu vyhnúť nákupom zlata cez ETC, kde je rozdiel medzi nákupom len vo výške vstupného a transakčného poplatku, čo spraví 2,3% (1,9% vstupný, 0,2% nákup a 0,2% predaj). Výška vstupného závisí od poradcu, cez ktorého nakupujete. Ja som uviedol maximálny poplatok pre našich klientov.

Poklesy trhovej ceny

Zlato je z hľadiska poklesov rovnako rizikové ako globálne zamerané akcie. Zlato má síce odlišný vývoj v čase kríz, ale z dlhodobého hľadiska zlatu po poklesoch obyčajne trvá dlhšie, kým sa vráti jeho hodnota na úroveň pred poklesmi. Pri väčšom poklese zlata v roku 1980 trvalo viac ako 26 rokov, kým sa cena zlata dostala na pôvodnú úroveň.

Výhody investovania do zlata

  • možnosť investovania už od malých súm
  • možnosť investovať pravidelne
  • vysoká likvidita a rýchly výber peňazí z investície (platí hlavne pre ETC)
  • vždy aktualizovaná reálna trhová cena
  • oslobodenie od dane zo zisku (neplatí pre derivátové obchody a pre predaje ETC do 1 roka)
  • diverzifikácia portfólia vďaka menšej korelácii s akciami
  • ochrana peňazí v časoch ekonomickej neistoty a finančných kríz

Nevýhody investovania do zlata

  • mimo nákupu zlata cez ETC alebo väčšieho objemu (nad 250 ideálne až 500 g) je s investíciou u väčšiny obchodníkov spojená vyššia prirážka k trhovej cene
  • nižšia likvidita, ak chcete predať za výhodnú cenu (platí pre fyzické zlato)
  • nízke výkupné ceny (platí pre fyzické zlato)
  • zlato nevypláca žiadne úroky ani dividendy
  • náklady na úschovu zlata
  • väčšie výkyvy ceny zlata

Moje skúsenosti s investovaním do zlata

Zlato pri investovaní rodinných financií nejako extra nepreferujem. No nevyhýbam sa mu úplne. Pozerám sa na to pragmaticky. Z akcií mám dividendy, z dlhopisov kupóny, z nehnuteľností prenájom a zo zlata nemám nič. Na zlate zarobím iba vtedy, keď ho predám drahšie, ako som ho nakúpil.

Zlato má volatilný vývoj podobne, ako to poznáte z akcií. Aj keď jeho cena nekoreluje s cenou akcií, nemá pre mňa zmysel do neho investovať nejaké väčšie objemy.

V rámci rodinného portfólia máme aj zlato. Nie veľa, ale máme. Fyzické investičné zlato nenakupujem. Jediné zlato, ktoré mám doma, je to, ktoré som si vlastnoručne vyryžoval na jednom slovenskom nálezisku. Je to len niekoľko gramov a nemá to nič spoločné s investíciami, ale skôr s mojimi koníčkami z minulosti.

V rámci investícií máme zlato nakúpené výlučne cez ETC – konkrétne iShares Physical Gold ETC, kde nakupujeme s minimálnymi poplatkami a cenné papiere sú vysoko likvidné, kde výber trvá iba niekoľko pracovných dní vždy za trhovú cenu. Tvorí pomerne malý podiel z celého portfólia. Jeho navýšenie v našom portfóliu, ak nastane, bude súvisieť so zvýšením pravdepodobnosti, že sme na začiatku nového supercyklu na komoditnom trhu.

Pozerám sa na to takto. Drahé kovy vrátane zlata tvoria v našom portfóliu len minoritnú časť. Ak by sme ich nemali vôbec, tak nič nepokazíme, ale ak by sme mali iba zlato, a nemali akcie, nehnuteľnosti a dlhopisy, tak by sme mohli pokaziť veľa.

Čo hovorí o investovaní do zlata Warren Buffett

Warren Buffett, známy investor, obchodník, filantrop a šéf holdingu Berkshire Hathaway, je všeobecne skeptický voči investovaniu do zlata. Tvrdí, že zlato neprodukuje žiadne výnosy ani dividendy a nemá žiadne zásadné priemyselné alebo spotrebiteľské využitie, ktoré by vytváralo skutočnú hodnotu.

Buffett preferuje investovanie do podnikov a akcií, ktoré generujú dividendové príjmy a majú potenciál na rast. Podľa neho je investovanie do produktívnych aktív výhodnejšie ako držanie zlata, ktoré nevytvára žiadny reálny zisk.

Záver

Investovanie do zlata môže byť spestrením vášho investičného portfólia. Hovorí sa, že poskytuje ochranu pred infláciou a ekonomickou neistotou. Zlato má svoje miesto v portfóliu, ale nie s nezdravo veľkou váhou.

Pri investovaní do zlata je vhodné pozrieť sa najskôr na majetok ako celok, pozrieť sa komplexne aj na celé investičné portfólio a až potom hľadať pre zlato užitočné miesto.

Akékoľvek informácie v tomto článku berte prosím nie ako investičné odporúčanie, ale skôr to vnímajte ako zdroj informácií na získanie všeobecného rozhľadu a možno aj pohľadu z iného uhla.

Pre získanie individuálne poradenstva kontaktujte svojho investičného poradcu. Môže vám pomôcť pri zadefinovaní cieľov, zostavení investičnej stratégie a tiež pri výbere konkrétnych investičných nástrojov.

Chcete nastaviť investičné portfólio na mieru a netrúfate si na to sami? Napíšte mi a môžem vám s tým pomôcť.

Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich finančného majetku. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Som človek z praxe. Pre verejnosť píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou. Odovzdávam im všetko, čo som sa naučil v praxi počas 19 rokov.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov