Môj príbeh

Na začiatku bola len myšlienka

Už počas vysokej školy som sa rozhodol, že chcem podnikať. Byť sám sebe pánom, rozhodovať o svojom čase a byť maximálne zodpovedný za svoj život. To boli hlavné dôvody, prečo som chcel ísť cestou podnikateľa.

Chcel som byť užitočný pre ľudí a sníval som o tom, aké to bude, keď budem mať zabehnuté podnikanie a všetko bude fungovať ako "švajčiarske hodinky".

Oblasť podnikania som mal jasnú hneď od začiatku. Financie. Tie ma bavili odjakživa. Nepochádzam síce z bohatej rodiny, ale od svojich rodičov a starých rodičov som dostal veľmi dobré základy, ako hospodáriť síce s málom, ale vždy s prebytkom.

S výnimkou niekoľkých temných rokov sa toho držím celý život. Akurát to "s málom" som vymenil za "s dostatkom".

Potom prišlo rozhodnutie začať

Všetko to dlho bublalo v mojej hlave. Nosil som to stále vo svojej mysli a dosť dlho. Ako čas plynul, tak som si uvedomil, že moje snívanie ešte nikomu nepomohlo.

Prišiel čas sa rozhýbať. Bolo to presne v roku 2005. Povedal som si, že idem do toho.

Tam siahajú začiatky môjho podnikania v oblasti financií. Keď si na to spomeniem, tak to nebolo práve najľahšie.

Nikdy sa nevzdávam

Takmer nikto mi neveril, že na to mám. Všetci pochybovali o tom, že to zvládnem.

Keď sa tak nad tým spätne zamýšľam, tak sa im ani nečudujem. Prišiel som do Bratislavy, kde som dokopy nikoho nepoznal, nikto nepoznal mňa, nebol som komunikatívny, veľmi spoločenský, ťažšie som nadväzoval sociálne kontakty, študoval som prírodné vedy a mnohí vo mne videli skôr nádejného vedca ako podnikateľa a finančného poradcu.

Našťastie som dostatočne tvrdohlavý a cieľavedomý na to, aby som došiel do cieľa, pre ktorý sa rozhodnem.

Rozhodnutie padlo. Mojim cieľom bolo byť finančným poradcom, ktorého ľudia budú sami vyhľadávať.

A ono sa to stalo, ale nebolo to presne vtedy, ako som to videl v mojich predstavách.

Prvé podnikateľské úspechy

V roku 2005 som prijal prvých klientov. Nemyslite si, že za mnou prišli sami. Musel som ich nájsť a osloviť. Nebolo mi všetko jedno, keď som v rukách držal telefón. Ja a niekomu zavolať? Toto v mojich predstavách pôvodne vôbec nebolo.

Aj to som zvládol. Nikto ma nepohryzol, nikto mi nevynadal, nič sa mi nestalo. Prišiel som na to, že ak chcem, aby sa mi ľudia ozývali sami, tak musia o mne najskôr vedieť.

Vlastné aktivity. To je to, čo človek potrebuje, aby svoje nápady a sny premenil na skutočnosť. Nikto iný to za mňa nespraví. Našťastie som si to uvedomil hneď na začiatku.

Moje prvé investície

Išiel som ďalej. Už som vedel, čo presne musím robiť, aby som sa posunul vpred. Systematické aktivity, pravidelné vzdelávanie a pozerať sa o 2 kroky dopredu.

V roku 2007 som začal venovať investovaniu. Z tohto obdobia mám prvých klientov, ktorým som otváral investičné účty. Nebolo ich veľa, pretože som bol opatrný. V tom čase mi niektorí poradcovia vraveli, že investície sú rizikové a radšej sa im mám vyhnúť.

Všetky investičné účty, ktoré som v tom roku uzatvoril, sú stále aktívne. Tí ľudia sú doteraz mojimi klientmi. Keď nazriem na ich účty, tak dokopy majú len výnos viac ako 30 tis €. A to išlo len o pravidelné investovanie.

Bolo dobrým rozhodnutím ísť v tom čase proti prúdu.

Obdobie upevňovania hodnôt

Nenaháňal som peniaze, nenaháňal som obchody, robil som si svojim tempom. Plynuli ďalšie roky, pribúdali noví klienti, prijal som niekoľkých nových poradcov, zbieral som skúsenosti.

Píšem pravdu. Nemal som raketový štart môjho podnikania. Mám rad stabilný rozvoj a posun vpred. Nehanbím sa za to. Som na to hrdý.

Práca s klientmi a manažérske aktivity mi pomohli upratať si v hlave myšlienky a zadefinovať si, čo je pre mňa naozaj dôležité.

V jednom som mal jasno hneď od začiatku. Chcem byť užitočný pre ľudí a robiť to, čo ma baví a čo mi robí radosť.

Kto môže byť môj klient? S kým chcem spolupracovať?

Tieto otázky boli len logickým vyústením toho, ako som zbieral skúseností a ako ubúdalo z môjho voľného času. Na začiatku som chcel za klienta každého. Po čase sa to zmenilo a trvá to dodnes.

Chcem byť pre ľudí užitočný a chcem mať radosť z práce. Ak to nie je možné dosiahnuť, tak do toho nejdem. Nie je to len o témach, ktoré v rámci spolupráce otvárame. Musí fungovať aj chémia, musíme si rozumieť najskôr ako ľudia a musíme nájsť prienik v našich hodnotách.

Pomáhať ľuďom bohatnúť a žiť život podľa ich predstáv. Toto je moje hlavné poslanie.

Chcem pracovať s ľuďmi, ktorí chcú spolupracovať so mnou práve preto, že som taký, aký som a preto, že v tom vidia zmysel a pridanú hodnotu.

Prestať sčítavať a začať násobiť

Mal som 30 rokov a veľkú chuť zmeniť všetko z dobrého na ešte lepšie. Vo všetkom, do čoho som sa pustil, mi vyšlo. Bolo to až podozrivo ľahké.

Bola za tým vášeň a chuť robiť to, čo ma baví, čo mi robí radosť a čo pomáha ľuďom. Za 7 rokov praxe som si dokázal, že viem pracovať s klientmi, viem vychovať nových poradcov a že to funguje presne tak, ako som o tom sníval na začiatku.

Mal som chuť dokázať svetu, že to myslím vážne a chcem robiť podnikanie vo väčšom.

Takmer okamžite ako som spravil rozhodnutie a prvý krok, sa všetko zmenilo. Zrazu z ničoho nič sme v tržbách narástli o viac ako 500%.

Bola za tým tvrdá a poctivá práca. Avšak nie iba moja, mal som za sebou tím ľudí, ktorí mali chuť ísť mojou cestou a nasledovať ma.

Spájala nás chuť robiť službu ľuďom, ktorí hľadajú kvalitu, férovosť a transparentnosť.

Inakosť priťahuje tých správnych ľudí

Nie je nič horšie, ako plávať s prúdom. Síce to má svoje výhody, že sa človek nemusí namáhať, ale má to aj veľkú nevýhodu – dostanete sa len tam, kde vás prúd odnesie.

Počas 17 rokov mojej praxe som bol často v situáciách, že som išiel proti prúdu. Veľakrát sa mi to vyplatilo. Mať iný názor môže spôsobiť, že sa človek cíti ako čierna ovca, ale práve ona je najlepšie viditeľná.

Pre mňa je dôležité, aby tá inakosť prinášala ľuďom úžitok. Iba vtedy to má zmysel.

Byť priekopníkom je lepšie ako kopírovať

Je to lepšie, ale nie je to jednoduchšie. Čo je jednoduché, to ma neláka. Je jednoduché splynúť s davom a je náročné ísť proti prúdu.

Zvládnuť niečo náročné, mi robí väčšiu radosť a prináša novú energiu.

Byť vzorom je lepšie ako byť teoretikom

To, čo hovorím mojim klientom a učím mojich poradcov, to sám robím vo svojom živote. Podnikám, investujem, prenajímam nehnuteľnosti, vzdelávam sa a plánujem svoju budúcnosť.

Mám rád náhody a mám rád šťastné náhody. Som rád, že mám šťastie. Vychádza mi všetko, do čoho sa pustím. Už som to takto počul o sebe veľakrát.

Pravda je však taká, že som viac krát padol, ako ktokoľvek iný. Vždy som sa postavil a išiel som ďalej. To je to, čo je dôležité.

Vychovanie nasledovníkov

Patrí to k životu. Všetko má svoj koniec. Čo tu po mne zostane, keď sa pozriem spätne?

Vychovávam 5 detí, ktorým v dobrom odovzdávam všetko to, čo považujem za správne.

To isté robím v podnikaní. Mám okolo seba ľudí, ktorým sa páči moja cesta. Odovzdávam im všetko, čo pomohlo mne na mojej ceste. Vediem tím ľudí, ktorí patria k špičke vo svojom odbore.

Sú to skvelí ľudia, odborníci, finanční poradcovia a dobrí kamaráti. Sme radi, že podnikáme spolu a že nám to dáva zmysel.

 

Jaroslav Ilek

Čo hovoria moji klienti

Odkedy sme sa s Jarom stretli skrz finančného poradenstva, stali sa z nás nielen kolegovia ale aj priatelia a vzájomní klienti. Nejaké to desaťročie sa podporujeme a dopĺňame v profesionálnom aj osobnom živote. Na Jarovi si vážim jeho profesionalitu, ako v oblasti financií tak v jeho ľudskom prístupe. Vrele ho odporúčam známym, kamarátom ako aj neznámym najmä skrz nielen vlastných pozitívnych skúseností, ale aj z pozitívnych ohlasov ľudí využívajúcih jeho služby. Ako sa hovorí „dobré sa chváli samo“, čo je na Jara priam ušité. A moje odporúčanie? Za vyskúšanie nič nedáš, tak smelo do toho.
Ing. Ján Karel, PhD.znalec v odbore nehnuteľností, Bratislava
Daniel Čarnoký
Na pána Ileka som sa obrátil v snahe rozbehnúť investovanie do cenných papierov, ETF fondov a získať prehľad o ďalších spôsoboch investovania. V tomto smere mi pán Ilek poskytol profesionálne a vysoko odborné poradenstvo. Napriek tomu, že nie som odborník na finančne produkty, pán Ilek mi dokázal vysvetliť a priblížiť rôzne spôsoby investovania v jasnej a ľahko zrozumiteľnej forme. Vďaka tomu som získal širší prehľad o finančnom trhu a pán Ilek mi pomohol vytýčiť stratégiu investovania, ktorá mi je ušitá na mieru a zohľadňuje moje možnosti, ale zároveň minimalizuje riziká. Okrem odbornosti pána Ileka si veľmi cením aj jeho ochotný prístup a komunikáciu, flexibilitu a trpezlivosť počas všetkých našich doterajších konzultácií. Mám plnú dôveru v odbornosť pána Ileka a som presvedčený, že moje investície realizujem cez profesionála, ktorý mi bude vedieť správne poradiť za každých okolností.
Daniel ČarnokýContract Manager, Poprad
Pracujem v automobilovej logistike. Preto je pre mňa prirodzene dôležitá logika a efektivita toho, čo robím. Po niekoľkých skúsenostiach s poradcami, ktorí za 1 EUR denne ponúkajú švajčiarsky dôchodok, som za služby bol ochotný aj zaplatiť. P. Ilek mi však vysvetlil, že na Slovensku to viac-menej nie je možné a vysvetlil aj dôvody. Počas niekoľkých stretnutí mi pomohol upratať v životných poistkách a vysvetlil aj možnosti investovania. Pragmatik, ktorý vzdelanie považuje za hlavné aktívum a prácu má za poslanie.
Mgr. Vladimír Stročkamanažér logistiky, Bratislava
"S pánom Ilekom som refinancoval hypotéku, nastavoval životné poistenie a investície podľa mojich potrieb. S jeho službami som veľmi spokojný, našiel som v ňom ochotu, hľadanie neštandardných riešení a čo si v tejto brandži cením, čestnosť a otvorenosť."
Mgr. Marek Marušinecmanažér, Bratislava
"Pred časom som sa rozhodol revidovať rodinné financie. Hlavne som nechcel zbytočne platiť za to, čo nemusím a za produkty, ktoré nepotrebujem. Pri čítaní článkov o nastavení, riadení a spravovaní osobných financií som narazil na blog pána Ileka. Názory, ktoré prezentoval v svojich článkoch, boli veľmi blízke mojim a preto som sa rozhodol osloviť ho a požiadať o poradenstvo v oblasti životného poistenia a investovania.Reálne sme zhodnotili rodinné finančné možnosti a pomohol nám nastaviť produkty tak, aby nám v danej chvíli čo najviac vyhovovali. Komunikoval s nami otvorene a nesnažil sa nám vnucovať produkty, ktoré nepotrebujeme, resp. o ktoré nemáme záujem.S profesionálnym prístupom a odporúčaniami pána Ileka som bol veľmi spokojný. Moje predstavy o finančnom poradenstve naplnil v plnej miere a verím, že naša spolupráca bude ďalej pokračovať."
Mgr. Jaroslav Kováčodborný pracovník v štátnej správe, Bratislava
"Jaroslava Ileka sme spolu s priateľkou oslovili s našou potrebou v zorientovaní sa a celkovom rozumnom zorganizovaní a nastavení našich rodinných príjmov, výdajov, investícií, poistení a podobne. Od začiatku to bola veľmi profesionálna spolupráca, ktorá nám pomohla nastaviť naše rodinné financie presne podľa našich potrieb a s ohľadom na vtedajší finančný trh. Keďže tento trh je dosť „živý“ a niekedy sa na ňom mení situácia každý mesiac, veľmi oceňujeme servis p. Ileka, od ktorého dostávame stále v dostatočnom predstihu aktuálne informácie o prípadných zmenách, akciách a ďalších možnostiach. Keď potrebujeme z akéhokoľvek dôvodu promptnú informáciu ohľadom našich financií, stačí p. Ilekovi zavolať a vždy dostaneme kvalitnú a rýchlu odpoveď. Pretože sme s jeho službami a prácou spokojní, s radosťou sme ho odporučili aj ďalším našim známym a rodine, ktorým náležite pomohol. Týmto by sme chceli p. Ilekovi vyjadriť naše poďakovanie, veľkú spokojnosť a vrelo odporučiť jeho služby každému, kto potrebuje poradiť v rôznych finančných otázkach."
Mgr. Peter KubišArea Manažér, Košice
Pána Ileka som oslovil kvôli pozitívnym referenciám, o ktorých som sa dočítal na jeho webe. Na stretnutí vykazoval značnú profesionalitu vo svojom obore a nakoľko ja som neznalý v oblasti sporenia na dôchodok, rozhodol som sa využiť jeho služby. Na druhom stretnutí mi vytvoril investičný profil podľa mojich požiadaviek, vybral tie najvhodnejšie varianty, s ktorými má skúsenosti a všetko za veľmi výhodných podmienok. Je veľmi otvorený, čo sa mi na ňom ako človekovi páči a preto sním určite budem spolupracovať aj do budúcnosti.
Erik Hornákfreelancer, Bratislava
Jarovi som sa vo finančnej záležitosti ozval kvôli spokojnosti známeho, ktorý už využíva jeho služby v oblasti financií. Pomohol mi zorientovať sa v investíciách a vybrať si vhodné riešenie spomedzi ponuky na trhu. Odvtedy s ním spolupracujem v tejto oblasti a som veľmi spokojný s jeho prístupom k človeku, ako aj s jeho profesionálnymi vedomosťami a prehľade vo svojom odbore. Cením si tiež jeho flexibilitu a rýchlosť. Jarove služby v oblasti financií jednoznačne odporúčam. Teším sa na ďalšiu spoluprácu.
Peter Paľuv špecialista logistiky, Bratislava

osvedčenia o absolvovaní osobitného finančného vzdelávania a vykonaní odborných skúšok

Chcete poradiŤ? Napíšte mi