Pravidelné investovanie. Prečo je dôležité zvyšovať investovanú sumu?

Investujete do podielových fondov alebo ETF? Tento článok sa zameriava na dôležitosť zvyšovania pravidelných investícií v kontexte inflácie, rastu vašich príjmov a zmien vašich finančných cieľov.

Čo robí inflácia s peniazmi

Inflácia ovplyvňuje hodnotu peňazí. Keď inflácia stúpa, kúpna sila peňazí klesá a za tú istú sumu si kúpite menej. Ak investujete dlhodobo, tak ten rozdiel je naozaj obrovský.

Takto vyzerala inflácia za posledných 26 rokov:

Inflácia od roku 1997 do roku 2022

Inflácia za roky 1997 až 2022. Zdroj: štatistický úrad SR

Dôležitosť zvýšenia pravidelných investícií

Ak by ste si v roku 1997 stanovili cieľ, že si chcete do roku 2022 vytvoriť kapitál v hodnote 100 tis EUR, tak pri zhodnotení 6% p.a. by ste museli investovať približne 134 EUR mes počas doby 26 rokov.

Akú hodnotu malo 100 tis EUR v roku 1997 a akú hodnotu má teraz?

Priemerná inflácia za posledných 26 rokov bola 4,2% p.a. Takáto inflácia spravila zo 100 tis EUR hodnotu iba 33 tis EUR.

Pre zachovanie hodnoty kapitálu, na ktorom investovaním pracujete, je nevyhnuté zvyšovať výšku pravidelnej investície do fondov minimálne o výšku inflácie. Takto zmiernite jej vplyv na vaše peniaze. Na konci budete mať sumu, ktorá bude podstatne vyššia ako 100 tis EUR, ale jej hodnota sa bude viac približovať cieľu, ktorý ste si na začiatku stanovili.

Situácie, kedy je nevyhnutné a kedy vhodné navýšiť pravidelné investície

  • Za nevyhnutné považujem zvýšenie pravidelne investovanej sumy o percento inflácie a to takmer každý rok, nakoľko z posledných 26 rokov sme nemali infláciu iba v 3 rokoch.
  • Za vhodné považujem zvýšiť investovanú sumu pri každom navýšení príjmov a rovnako pri zmene cieľov, na ktoré si vytvárate kapitál investovaním.

O koľko si zvýšiť investície

Je to jednoduché. Zvyšujte si každý rok výšku pravidelného investovania podielových fondov alebo ETF ideálne o mieru inflácie. Ak investujete 300 EUR mes a v roku 2022 bola inflácia takmer 13%, tak pri pragmatickom prístupe by ste mali navýšiť pravidelnú investíciu na 339 EUR mes.

Nie každý rok je inflácia takto vysoká. Za rok 2023 si zažijeme opäť vyššiu infláciu, na akú sme dlhodobo zvyknutí, ale bude to asi ďaleko menej, ako v predchádzajúcom roku.

Takto vysoká inflácia naozaj nie je bežná. Za posledných 10 rokov bola inflácia v ôsmych rokoch nižšia ako 3%.

Ako rástla mzda na Slovensku

Možno si kladiete otázku, že z čoho platiť zvýšenú sumu. Skúste si pozrieť ako rastie mzda na Slovensku.

Podľa štatistického úradu bola priemerná hrubá mzda v národnom hospodárstve za prvý kvartál 2012 vo výške 770 EUR mes. V druhom kvartály 2023 už bola priemerná mzda vo výške 1.419 EUR. Je to takmer dvojnásobok.

Obyčajne, ak rastie inflácia, tak rastú aj mzdy. Niekedy mzdy dokonca rastú aj viac, ako je inflácia. A preto pre niekoho môže byť smerodajné zvyšovať si výšku pravidelnej investície práve o percento nárastu príjmu.

A čo podnikatelia, majitelia firiem a živnostníci?

Princíp je presne ten istý. Nie je v tom rozdiel. Rozdiel je však v možnostiach, ktoré majú úspešní podnikatelia.

Kto podniká úspešne, tak vytvára finančné prebytky a vďaka tomu si môže budovať majetok rýchlejším tempom.

Začnite konať hneď

Zvyšovanie pravidelných investícií je kľúčové pre ochranu hodnoty vašich financií do budúcna. Máte to vo svojich rukách a môžete to sami ovplyvniť.

Inflácia tu bola, je, aj bude, a má vplyv na vaše peniaze. Našťastie s infláciou je spojený aj rast príjmov, ktorý vám umožňuje investovať viac a zvyšovať výšku pravidelného investovania.

Uvažujte o navýšení investícií minimálne o mieru inflácie. Začnite s tým ešte dnes a budujte si lepšiu finančnú budúcnosť.

Nezabudnite, že váš finančný poradca je tu, aby vám pomohol pri plánovaní vašich investičných stratégií na dosiahnutie vašich cieľov.

Ak máte akékoľvek otázky alebo potrebujete ďalšiu pomoc, môžete ma kontaktovať.

Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich finančného majetku. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Som človek z praxe. Pre verejnosť píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou. Odovzdávam im všetko, čo som sa naučil v praxi počas 19 rokov.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov