7 tipov ako si vybrať investičného poradcu

Investičný poradca môže byť prínosom nielen pre začínajúcich investorov, ale aj pre tých skúsenejších. Jeho užitočnosť závisí od jeho odbornosti, skúsenosti a prístupu ku klientom. Nie je vôbec jedno koho si za svojho poradcu vyberiete. Ako postupovať pri výbere investičného poradcu?

Vyhľadávanie slov “investičný poradca” v Googli vám odporučí stránky ľudí, ktorí sa tejto profesií venujú. Našli ste si niekoho, kto sa vám pozdáva, ale chceli by ste si ho dobre overiť?

Môžete si prejsť týchto 7 jednoduchých otázok – tipov, ktoré vám o ňom povedia viac. Odpovede na väčšinu z nich nájdete na internetových stránkach, alebo si ich môžete overiť telefonátom či zopár mailami s poradcom či jeho klientom.

Mám pre vás tiež malý bonus – na konci článku nájdete ťahák so siedmimi otázkami, ktoré vám pomôžu preveriť si investičného poradcu na osobnom stretnutí.

Ale poďme po poriadku. Na začiatok si zistite odpovede na nasledujúce otázky:

1. Je investičný poradca registrovaný v NBS?

Každý, kto sa profesionálne venuje finančnému sprostredkovaniu alebo poradenstvu, musí byť registrovaný v registri Národnej banky Slovenska. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na investičných poradcov.

Každého investičného poradcu si preto môžete ľahko “skontrolovať” v registri finančných agentov a finančných poradcov v NBS. Stačí zadať jeho meno alebo názov jeho firmy, ak pracuje pod svojou s.r.o. Na oprávnenie poskytovať služby v oblasti investovania je potrebné, aby mal poradca registráciu v sektore kapitálový trh.

V zázname uvidíte či:

  • Je poradca viazaný alebo podriadený finančný agent: Viazaný finančný agent je “viazaný” jednou spoločnosťou, a môže vám poradiť len investície od tejto spoločnosti. Podriadený finančný agent vďaka spolupráci s finančným agentom má možnosť sprostredkovať investície s mnohými spoločnosťami, a preto vám ponúkne širšie portfólio produktov. Finančným agentom je obyčajne “maklérska spoločnosť”, ktorá má svojich poradcov. Na trhu je ich kopec. Ja napr. spolupracujem so Swiss Life Select Slovensko, a.s.
  • Akým oblastiam sa venuje. Existujú poradcovia, ktorí sa venujú len jednému sektoru (napr. sektor kapitálového trhu), a “držia sa kopyta”. Na druhú stranu ale tiež takí, ktorí ponúkajú široké portfólio služieb (poistenie, úvery, investovanie…). Vybrať si musíte podľa toho, čo od poradcu očakávate. Ak chcete poradiť len v investovaní, môžete si vybrať z oboch skupín. Ak však hľadáte partnera na komplexné zastrešenie vašich financií, alebo niekoho, kto vám ukáže rôzne prístupy a nástroje na investovanie, bude lepšie vybrať si niekoho so širším rozsahom ponúkaných služieb.
  • Kedy sa začal danej oblasti venovať: dátum označuje začiatok samostatnej činnosti.

Chcete vidieť, ako by mal zápis v registri vyzerať? Skúste si vyhľadať napríklad moje záznamy. Do vyhľadávania zadajte “ilek” a nájdete tam moju firmu ILEK s.r.o., ktorá má registráciu vo všetkých sektoroch ako podriadený finančný agent spoločnosti Swiss Life Select Slovensko, a.s.

2. Pre akú spoločnosť pracuje?

Viazaní aj podriadení agenti väčšinou pracujú pod záštitou väčšej spoločnosti. Venujte trochu času prieskumu, a zistite si o nej viac. Spoločnosti sú “garantmi” poradcov, a preto pre vás môžu byť určitým vodítkom.

Alebo dokonca môžete zvoliť opačný prístup, a pozerať najprv po spoločnostiach. Pozrite si etické zásady a spôsob investovania. Páči sa vám? Vyhľadajte si poradcov, ktorí danú spoločnosť vo vašom okolí reprezentujú, a vyberte si spomedzi nich.

Niektoré spoločnosti a ich poradcovia majú na trhu trochu horšie meno. Nemusí to byť náhoda, že je tomu tak. Ak natrafíte na investičného poradcu z takejto spoločnosti, tak zvýšte ostražitosť pri výbere poradcu. Dobré meno spoločnosti je rovnako dôležité ako dobré meno poradcu.

3. Ako dlho sa venuje investičnému poradenstvu?

Vďaka registru NBS získate rýchly prehľad, ako dlho sa asi venuje váš poradca svojej profesii. Viac rokov obvykle znamená viac skúseností, ale samozrejme to nie je žiadna záruka.

Existuje veľa mladých, nadaných poradcov s dobrým nosom na investície. A niekedy naopak ani roky praxe nemusia automaticky garantovať, že ide automaticky o lepšieho poradcu. To si môžete preveriť cez skúsenosti jeho existujúcich klientov, ich spokojnosť a cez referencie od jeho klientov.

4. Aké sú referencie od jeho klientov?

Hodnotenie z vyhľadávačov, online recenzie … ale najideálnejšie odporúčanie od skúseného známeho, či niekoho, komu vo financiách veríte.

Referencie sú veľmi spoľahlivou známkou kvality. V dnešnom svete si však treba dať pozor – falošné recenzie a hodnotenia nie sú zriedkavé, ale našťastie sa dajú ľahko odhaliť. Rozkliknite si profily hodnotiacich, a pozrite či hodnotili aj iné služby alebo miesta. Ak nie, je možné že ide o falošné recenzie. Sú často stručné, bez mena alebo fotografie.

Ak si však investičný poradca skutočne verí, nebojí sa dať na svoj web reálne skúsenosti klientov s ich súhlasom. Odporúčania s menami, fotkami a pozíciami – ideálne aj možnosťou kontaktovať spokojných klientov a opýtať sa na čokoľvek.

A môžete mi veriť …. dobrý poradca určite nebude mať núdzu o zákazníkov, ktorí ho radi odporučia. Dobrých investičných poradcov obyčajne kontaktujú klienti sami na odporúčania od jeho existujúcich klientov.

5. Investuje aj svoje peniaze alebo je poradca teoretik?

Hoci sa hovorí, že “obuvníkove deti chodia bosé”, ak sa týmto porekadlom riadi aj váš investičný poradca, zbystrite pozornosť. Keď ide o financie, výsledky osobného portfólia poradcu sú pre vás dobrou ukážkou jeho schopností.

Dobrý investičný poradca vám s radosťou ukáže svoju prácu a možno ukáže aj svoj investičný účet. Popíše vám stratégiu, vysvetlí, prečo zvolil práve tieto investície a hlavne sa pochváli výsledkami svojej praxe. Alebo vám ukáže výsledky portfólií, ktoré pripravil pre svojich konkrétnych klientov (samozrejme anonymizované).

6. Zaujíma sa viac o vás alebo o províziu?

Už z názvu profesie vychádza, že správny investičný poradca by vám mal “poradiť” ako správne investovať. Občas sa však z “poradcu” môže vykľuť “predajca”. Rozdiel je malý, ale dôležitý.

Poradca je niekto, kto sa zaujíma v prvom rade o vás. Prejde si s vami vaše ciele a odporučí vám najlepšie nástroje s pomocou ktorých ich dosiahnete. Ak sa vaše priority a investičné ciele zmenia, alebo ak sa zmení trh, ukáže vám nové riešenia – a portfólio nastaví čo najlepšie pre vás.

Predajca sa na druhú stranu zaujíma hlavne o to, aby ste si niečo kúpili. Aby ste mali nový produkt, aby ste hlavne investovali a on získal svoju províziu.

Rozdiel je aj v poplatkoch. Nie je jedno, aký vstupný alebo manažérsky poplatok zaplatíte. Vysoké poplatky je presne to, čomu by ste sa mali vyhnúť. Pre poradcu znamenajú vyššiu províziu, ale pre vás vyššie náklady. Investičný poradca, ktorému naozaj záleží na dlhodobej spolupráci, vám poskytne primerané poplatky, ktoré vám ušetria peniaze hneď na začiatku.

7. Má asistentku/asistenta?

Tento tip môže znieť trochu neštandardne, ale v skutočnosti je veľmi funkčný.

Stačí sa nad tým jednoducho zamyslieť.

Konzultácie, vytváranie investičných stratégií, návrhy a priebežné úpravy portfólia pre klientov, sledovanie trhu, vyhľadávanie príležitostí, vyhodnocovanie výsledkov portfólií, vzdelávanie sa a sledovanie rôznych zmien na trhu … už aj toto je celkom dosť práce pre investičného poradcu.

Ak má váš poradca čas popri tom ešte odpisovať na maily a dohadovať si schôdzky, môžete si byť istí, že sa vám môže naplno venovať?

Asistentka/asistent je pravou rukou poradcu, ktorá ho odľahčuje od vecí, ktoré sa dajú delegovať a čiastočne je súčasťou nielen obchodného procesu, ale aj systému starostlivosti o klientov. A poradca, ktorý sa na ňu/neho môže spoľahnúť, má viac času na vás a môže vám ponúknuť kvalitnejšiu službu.

Bonusový tip: Pozrite si sociálne siete

Názor si môžete často vytvoriť aj po tom, ako si pozriete jeho vyjadrenia na sociálnych sieťach, čo zdieľa, jeho komentáre a názory. A toto viete spraviť aj pred alebo po stretnutí s ním, aby o tom vôbec vedel. V dnešnej dobe je to bežné. Aj ja sám si pozerám skoro pred každým stretnutím základné veci, ktoré ponúka web a sociálne siete. Pomáha mi to v príprave pred stretnutím.

Ťahák: Čo sa opýtať pri prvom stretnutí?

Vytipovali ste si poradcu, a práve čakáte na prvý telefonát alebo osobné stretnutie. Ako si ho teraz čo najlepšie “oťuknúť”?

Na začiatok sa opýtajte na niekoľko vecí, na ktoré odpoveď vopred poznáte. Napríklad:

  • Pre ktorú spoločnosť pracujete?
  • Ako dlho pracujete ako investičný poradca?

Overíte si tým jednoducho jeho úprimnosť a otvorenosť. Ak klame, alebo sa z odpovedí vykrúca, radšej by ste mali ísť niekam inam.

A potom je čas overiť si jeho znalosti. Pripravil som si pre vás 7 “ťahákových otázok”, ktoré môžete investičnému poradcovi položiť. Ak pri odpovediach uhýba alebo váha, je to výstražné znamenie. Je jasný a pohotový? Určite má plusové body.

  1. Aký objem investícií spravujete? (Vyššie číslo naznačuje viac skúseností.)
  2. Kde investujete vy osobne? Môžete mi ukázať vaše portfólio a povedať mi o ňom viac?
  3. Koľkým klientom spravujete investície? (Hoci sa kapacity môžu líšiť, investičný poradca v priemere zvládne kvalitne obslúžiť max 100 až 120 klientov, ak nemá asistenta. Ak má jedného alebo viacerých asistentov, tak aj pri násobnom počte klientov dokáže ponúknuť kvalitnú službu.)
  4. Máte za odporúčanie produktov províziu? Ak áno, máte na niektorých produktoch vyššiu províziu ako na iných?
  5. Kde sa vzdelávate, a aké kurzy ste naposledy absolvovali? Kedy to bolo?
  6. Kto vám pripravuje analýzy a prognózy trhu?
  7. Veríte, že dokážete dodať lepšie výsledky ako trhový priemer? (Ak vám sľúbi dlhodobo nereálne vysoké zhodnotenie, je to varovné znamenie. To isté platí, ak pri investovaní sľubuje garanciu.)

Keď sa nakoniec pre investičného poradcu rozhodnete, je dobré nájsť rovnováhu medzi dôverou a ostražitosťou. Ak nie ste spokojný, nebojte sa poradcu vymeniť. Investovanie je však beh na dlhú trať, a zakopnutie po ceste ešte nemusí byť dôvodom na rozviazanie spolupráce.

Chcete zistiť, či som pre vás ten pravý investičný poradca? Prečítajte si moju filozofiu a príbeh, a zistite aj viac o spoločnosti s ktorou spolupracujem – Swiss Life Select Slovensko, a.s.

Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich finančného majetku. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Som človek z praxe. Pre verejnosť píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou. Odovzdávam im všetko, čo som sa naučil v praxi počas 19 rokov.
Komentáre
  1. Nelly píše:

    Nielen kompliment za dosiahnutie cielov, ale aj otazka tykajuca sa „zaludka“: Preboha, a to zacina financny poradca tak, ze zavola hocikomu z telefonneho zoznamu? (Ja viem, ako reagujem na volakoho, kto mi zavola a chce mi predat telefonne alebo ine sluzby…).

    • Jaroslav Ilek píše:

      Investiční poradcovia sa dajú rozdeliť na 2 skupiny.

      Prvú skupinu tvoria poradcovia, ktorí aktívne vyhľadávajú klientov. Sú to buď tí, ktorí v investičnom poradenstve začínajú alebo poradcovia, ktorí niekde asi robia chybu a stále musia aktívne vyhľadávať nových klientov.

      Potom je tu druhá skupina investičných poradcov, ktorí si klientov nehľadajú aktívne, ale klienti ich oslovujú sami. Dokonca poradcovia v tej druhej skupine časť ľudí, ktorí ich kontaktujú, musia odmietnuť.

      Neznamená to automaticky, že ten poradca, ktorí Vás aktívne osloví, musí byť automaticky horší ako ten, koho si Vy nájdete sami. V každom prípade, je dobré sa na stretnutie s investičným poradcom vopred pripraviť a dobre si ho nenápadne preveriť. Tento článok neponúka dokonalý návod na preverenie poradcu, ale je skôr impulzom k tomu, aby sa ľudia viac zaujímali o tom, s kým idú do spolupráce a od koho si nechajú radiť.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov