Riešenie Swiss Life Select SmartMoney – recenzia a skúsenosti

Vyššie úrokové sadzby priniesli na trh nové príležitosti. Aj napriek tomu ich využívajú hlavne banky a svojim klientom dávajú takmer nulové úroky. Swiss Life Select SmartMoney+ je riešenie pre bežných ľudí, aby si mohli zhodnocovať peniaze podobne, ako to robia banky.

Čo je Swiss Life Select SmartMoney+

Je to aktívne riadené portfólio postavené prevažne na peňažných ETF. Využíva príležitosť na trhu spojenú s nárastom úrokových sadzieb.

Komerčné banky majú aktuálne možnosť zhodnocovať prebytočné peniaze v ECB za sadzbu 4% p.a. Je to sadzba pre jednodňové sterilizačné operácie.

Druhou možnosťou je, že komerčné banky si navzájom medzi sebou požičiavajú prebytočnú likviditu (overnight depozitá) za sadzbu Euro Short-Term Rate, ktorá je približne 3,9% p.a.

Swiss Life Select SmartMoney+ umožňuje ľuďom zhodnocovať peniaze veľmi podobne, ako to robia banky.

Swiss Life Select SmartMoney+

Pre koho je vhodné toto riešenie

SmartMoney je vhodné pre každého, kto chce mať peniaze kedykoľvek dostupné a zároveň ich chce zhodnocovať nadštandardne oproti bežným možnostiam na trhu.

Situácie, kedy má zmysel SmartMoney využiť:

  • Máte voľné peniaze v banke na bežnom účte, kde sa vám znehodnocujú.
  • Máte peniaze na sporiacom účte v banke a prinášajú vám minimálny úrok. Väčšina ľudí má úroky len tesne nad 0% p.a.
  • Je to alternatíva aj k termínovaným vkladom nakoľko väčšina bánk ponúka úplne mizivé úroky a aj ten najlepší termínovaný vklad má po zdanení nižší úrok, ako je výkonnosť Swiss Life Select SmartMoney pri aktuálnej sadzbe ECB.
  • Máte voľné peniaze vo firme. SLS SmartMoney môžete využiť aj na firemné rezervy.

Odporúčaný investičný horizont

Toto riešenie môžete využiť aj na vyslovene krátkodobé investovanie. Konštrukcia tohto produktu umožňuje klientom vybrať si peniaze aj po niekoľkých mesiacoch. Akurát to nebude mať veľký efekt.

Aby to stihlo aj niečo zarobiť, tak investičný horizont by mal prekročiť 6 mesiacov.

Z pohľadu je ideálny investičný horizont 12 mesiacov a viac. Po roku je totiž táto investícia oslobodená od dane zo zisku (platí pre FO).

Očakávaná výkonnosť SLS SmartMoney+

Výkonnosť sa odvíja od sadzby Euro Short-Term Rate, ktorú určuje ECB. Aktuálne je približne 3,9% p.a.

Pri tejto sadzbe €STR, je výkonnosť SLS SmartMoney+ približne 3,3% p.a. V tejto výkonnosti sú už zarátané priebežné poplatky.

Vďaka kopírovaniu sadzby Euro Short-Term Rate vždy viete, čo môžete očakávať.

Do čoho SLS SmartMoney investuje

Vyššie som spomínal, že komerčné banky si navzájom medzi sebou požičiavajú prebytočnú likviditu (overnight depozitá) za sadzbu Euro Short-Term Rate, ktorá je 3,9% p.a.

Peňažné ETF, ktoré sú súčasťou riešenia SLS SmartMoney využívajú presne ten istý mechanizmus na zhodnocovanie peňazí. Kopíruje iba to, čo robia banky.

SLS SmartMoney+ využíva Overnight Rate

Zdroj: Investopedia

Do kedy bude SmartMoney výhodné riešenie

Vzhľadom k tomu, že toto riešenie kopíruje sadzbu €STR, tak odpoveď je jednoduchá. Kým budú sadzby ECB vyššie, tak v tomto produkte budete dosahovať vyšší výnos, ako dosahujú sporiace účty a drvivá väčšina termínovaných vkladov.

Ak by sadzby klesli k nule, tak SmartMoney nebude dávať zmysel. No zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že vyššie sadzby s nami zostanú dlhšie obdobie a anomália nulových sadzieb centrálnych bánk sa tak skoro nemusí zopakovať.

Navyše riešenie Swiss Life Select SmartMoney+ môže v priebehu času zmeniť portfólio. Dnes ho tvoria peňažné ETF, ktoré kopírujú Euro Short Term Rate. Vzhľadom k tomu, že ide o riadené portfólio, tak v rámci investičnej stratégie tohto riešenia, ak to bude dávať zmysel, sa tam môžu ocitnúť aj iné indexové fondy krátkodobých investícií alebo dlhopisy s veľmi krátkou splatnosťou.

Prečítajte si tiež: Detailný prehľad možností na investovanie, aby ste maximalizovali svoje investície

Ukazovateľ rizika podľa SRRI

SLS SmartMoney je klasifikované na rizikovej škále od 1 do 7, ako najnižšie riziko, teda hodnota 1. Ak by sa ešte aj tá jednotka dala škálovať, tak by rizikovosť tejto investície bola podľa aktuálneho portfólia asi bližšie k nule ako jednotke.

Aká je Minimálna investícia

Tvorcovia tohto produktu nastavili minimálnu vstupnú investíciu na 5.000 EUR a následnú investíciu na 1.000 EUR.

V prípade, že následne pošlete menšiu sumu, tak sa nedeje žiadna tragédia. Síce sa nenakúpia cenné papiere, ale aj nezainvestované peniaze o.c.p. zhodnocuje sadzbou cez krátkodobé termínované vklady v bankách. Aktuálne sadzbou v rozmedzí 2,6 až 2,7% p.a. Ak sa tam nazbiera viac peňazí, tak sa nakúpia cenné papiere, ktorých čistá výkonnosť je pri aktuálnej sadzbe ECB cca 3,3% p.a.

Poplatky Swiss Life Select SmartMoney+

Takto vyzerajú poplatky pri tomto riešení:

  • vstupný poplatok 0 %
  • výstupný poplatok 0 %
  • riadenie portfólia 0,5% p.a. + DPH (už je započítaný vo výkonnosti)
  • výkonnostný poplatok 0%
  • transakčný poplatok max 0,12% z objemu (Je to poplatok 3. strane a závisí od objemu obchodov v daný obchodný deň v súčte za všetkých klientov, môže to byť aj podstatne menej.)
  • poplatok za vedenie investičného účtu 0 EUR

Ďalšie informácie o SmartMoney si môžete pozrieť vo factsheete od Swiss Life Select Slovensko.

Zdaňovanie zisku v SLS SmartMoney+

Riešenie je navrhnuté tak, aby ste nemuseli platiť žiadnu daň zo zisku. Aktuálne platí, že investície do ETF sú pri dodržaní ročného časového testu oslobodené od dane. Časový test znamená, že od nákup investície po jeho predaj prebehne 1 rok. Toto platí pre fyzické osoby.

Aj preto je ideálnym investičným horizontom viac ako 12 mesiacov. Keď si to však hodíte do čísel, tak aj po zaplatení dane je výkonnosť vyššia, ako na bankových sporiacich účtoch a termínovaných vkladoch.

Mimochodom všetky bankové produkty podliehajú automaticky zrážkovej dani.

Ako investovať do Swiss Life Select SmartMoney+

Je to vhodné na investovanie 30 tis EUR na 5 rokov?

Takúto otázku som dostal minulý týždeň. Odpoveď závisí od toho, či človek ide investovať rezervu, ktorú potrebuje mať kedykoľvek poruke alebo peniaze, ktoré nebude určite potrebovať 5 rokov.

Ak je to tá prvá možnosť, že ich určite bude potrebovať alebo si nie je istý, či ich bude všetky na niečo potrebovať o rok, možno dva, tak toto riešenie je vhodné. Pri SmartMoney nehrozí, že bude hodnota portfólia významne kolísať. Výber je možný kedykoľvek.

Na druhej strane, ak si je človek istý, že peniaze určite nebude potrebovať najbližších 5 rokov, tak by bola škoda dať všetko do SmartMoney. Inde to môže zarobiť viac a hlavne treba počítať s poklesom sadzieb ECB, čo bude mať vplyv na výkonnosť peňažných investícií.

Omnoho väčší zmysel dáva rozdeliť tú sumu 30 tis EUR na viacero častí do rôznych investičných riešení napr. 20 až 30% SmartMoney, 40 až 50% dlhopisy, 20% reality a 10 až 20% globálne akcie.

Kde investovať menej ako 5 tis EUR

Swiss Life Select SmartMoney+ si vyžaduje sumu vyššiu ako 5.000 EUR. Ak máte voľných menej EUR, odporúčam použiť iné riešenie. Jednou z možností je napr. peňažný fond Euromonetika od českého správcu Investika. Stručne som ho predstavil v článku „Ako investovať krátkodobé rezervy“.

Hlavné výhody SLS SmartMoney+

  • Výkonnosť 3,3% p.a. pri aktuálnej sadzbe ECB.
  • Peniaze bez viazanosti pri minimálnom riziku (SRRI 1 zo 7).
  • Daňové zvýhodnenie po 1 roku.

Moje skúsenosti so Swiss Life Select SmartMoney+

Nie som iba poradcom teoretikom, ale aj investorom. Prvé investície do peňažných fondov som realizoval ešte v roku 2005. Niekoľko rokov to bolo celkom fajn, no nie dlho. S príchodom veľkej finančnej krízy v roku 2008 začali sadzby ECB klesať a s nimi aj výkonnosť peňažných fondov.

Potom veľmi dlho peňažné fondy nedávali veľký zmysel. Až na prelome rokov 2022/2023 som sa opätovne začal po nich opäť pozerať.

Prečo som mal takú dlhú prestávku? Ak boli sadzby ECB tesne okolo nuly, tak peňažné fondy boli v tom lepšom prípade len tesne nad nulou. Nedávalo zmysel do nich investovať vôbec.

Začiatkom roka 2023 som zrealizoval prvé väčšie investície do peňažných ETF, kde som umiestnil peniaze na kúpu nehnuteľnosti, ktorá sa ešte nerealizovala. Vtedy ešte produkt Swiss Life Select SmartMoney+ nebol na svete. Medzitým sadzby ECB poskočili ešte vyššie a toto investičné rozhodnutie sa ukázalo ako správne rozhodnutie.

Hneď po mne nasledovali aj niektorí naši klienti a po vzniku riešenia SLS SmartMoney+ využívame na peňažné investície práve tento produkt. Je postavený na peňažných ETF, ktoré stále dávajú zmysel.

Ako si môžete SLS SmartMoney+ uzatvoriť

Aktuálne je toto riešenie v ponuke cez finančných sprostredkovateľov spoločnosti Swiss Life Select Slovensko, a.s. Keďže som jedným z nich, tak pre svojich klientov to dojednávam aj ja osobne alebo moji kolegovia. Pre uzatvorenie zmluvy kontaktujte svojho sprostredkovateľa.

Chcete poradiť s investovaním alebo uzatvoriť SLS SmartMoney? Napíšte mi.

Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich finančného majetku. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Som človek z praxe. Pre verejnosť píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou. Odovzdávam im všetko, čo som sa naučil v praxi počas 19 rokov.
Komentáre
  1. Vladimír Vrzák píše:

    A čo poplatok za riadenie u SmartMoney+:
    „Poplatok za riadenie je účtovaný štvrťročne, ako % z priemernej hodnoty klientskeho portfólia za daný štvrťrok. K poplatku bude pri zúčtovaní pripočítaná DPH“

    • Jaroslav Ilek píše:

      V texte článku v časti poplatky uvádzam k poplatku za riadenie toto: „riadenie portfólia 0,5% p.a. + DPH (už je započítaný vo výkonnosti)“. Vy k tomu správne dopĺňate ešte informáciu, že poplatok sa účtuje štvrťročne. Je to tak.

  2. Ľubomír Lazar píše:

    Slovenská FIO banka má 2 sporiace účty/: do 10 000 EUR a neobmedzený, oba s 3 % úrokom bez akejkoľvek viazanosti a ďalších podmienok. Úroky sú zdanené.

    • Jaroslav Ilek píše:

      Ďakujem za reakciu. Fio banka má sporiace účty, ktoré z pohľadu zhodnotenia, nemajú na slovenskom trhu veľkú konkurenciu. Pri aktuálnej sadzbe ECB sú 3% p.a. na ich sporiacich účtoch zaujímavou voľbou.

      Rozdiely medzi SmartMoney+ a sporiacim účtom Fio sú v týchto veciach:
      – sporiaci účet vo Fio je bankový produkt a SmartMoney je investičný produkt
      – úrok vo Fio je 3% p.a. a SmartMoney cca 3,3% p.a.
      – úrok vo Fio sa zdaňuje vždy a výnos pri SmartMoney je po roku od zdanenia oslobodený, preto po zdanení je úrok vo Fio len 2,43% p.a. a pri SmartMoney je výnos stále 3,3% p.a. (platí pre FO)

      Ak pôjde sadzby ECB dole, tak výkonnosť oboch riešení pôjde dole tiež. Fio dáva zmysel, ak človek chce mať odložené peniaze na kratšie obdobie, rieši možno menšie sumy a chce byť vyslovene v na klasickom sporiacom účte v banke.

      Akonáhle sa bavíme o väčších sumách a väčšej pravdepodobnosti, že peniaze človek nebude potrebovať rok a viac, tak SmartMoney môže dávať zmysel. Rozdiel vo výnose po zdanení pri sume 100 tis EUR a dobe 1 rok, je 870 EUR v prospech SmartMoney.

      Ak sa pozrieme na sporiace účty štandardných bánk typu Tatra, ČSOB, VUB, SLSP a pod., tak zhodnotenie na ich sporiacich účtoch je pre väčšinu ľudí nezaujímavé.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov