Ako investovať v čase poklesu na trhu. Čo robiť a čomu sa radšej vyhnúť

Aktuálne je akciový trh v poklese. Táto situácia ovplyvňuje investorov a ich emócie. Emócie nie sú dobrým pánom. Pragmatický prístup pri investovaní prináša dlhodobo lepšie výsledky a práve takýto prístup som zvolil v dnešnom článku. Ako investovať, keď je pokles na trhu? Čomu sa radšej vyvarovať?

Index S&P 500 klesol o viac ako 20% od začiatku tohto roka. Ani sa to dobre nepočúva, a ani to nevyzerá pekne. Pozrite si obrázok nižšie. To je aktuálny stav k 24.6.2022.

Pokles indexu S&P 500 v roku 2022

Zdroj: google.com/finance

Na druhej strane je vhodné uvedomiť si, že poklesy pri investovaní nie sú ničím výnimočným. Skôr sa dá povedať, že poklesy v priebehu investovania sú pravidlom. Nikdy sa nedajú presne predvídať a obyčajne prichádzajú na základe impulzu, ktorý sa dá presne pomenovať až potom, ak pokles nastane. Isté je však to, že s nimi môžeme počítať.

Na ďalšom obrázku si môžete pozrieť vývoj hodnoty S&P 500 zhruba od roku 1999. Tými červenými štvorčekmi/obdĺžnikmi je zvýraznený medvedí trh s uvedením percenta poklesu, doby klesania a doby nárastu na úroveň zo začiatku poklesu.

História medvedích trhov S&P 500

História medvedích trhov S&P 500, zdroj: Bloomberg

Pokles väčší ako 20% bol v roku 2000, 2007, 2020 a teraz ho máme opäť v roku 2022. Dôležité je, že po každom poklese vždy prichádza rast, ktorý je dôležitý pre dlhodobého investora.

Keby som ukázal graf za 50 alebo 100 rokov, tak to bude presne to isté, ibaže tých poklesov bude podstatne viac a celkový nárast bude ešte väčší.

Ak niekto v čase poklesu, nie je zainvestovaný, tak na rast sa môže iba pozerať a nič mu neprinesie.

A práve preto, je dôležité, ako sa investor chová v čase, keď je pokles a čo počas neho robí.

Čo robiť pri investovaní v čase poklesu na trhu

  • Zvýšte svoje pravidelné investície. Môžete posielať pokojne 2 až 3 krát toľko, koľko posielate doteraz.
  • Ak máte väčšie finančné rezervy, tak doinvestujte jednorazovo väčšie sumy do programov pravidelného investovania. Pri veľkých sumách to môžete rozdeliť na obdobie niekoľkých mesiacov. Stratégia doinvestovania v čase poklesu vám prinesie vyšší výnos.
  • Diverzifikujte svoje portfólio. Nemám na mysli len rozdelenie medzi akcie, dlhopisy, komodity, nehnuteľnosti a hotovosť. Dôležité je mať diverzifikáciu aj na úrovni triedy aktív, napr. akcie z rôznych sektorov, krajín, v rôznych menách atď.
  • Konajte s chladnou hlavou a uprednostnite pragmatický prístup. Nenáhlite sa a neinvestujte hneď všetko naraz.

Čo pri poklese radšej nerobiť

  • Nesnažte sa extrémne časovať trh. Nemôžete vedieť, či bude určite nasledovať ďalší pokles alebo trh začne rásť.
  • Nečakajte príliš dlho. Akciové trhy poklesli zhruba o 20%, čo je celkom zaujímavé. Je vhodný čas na dokupovanie akciových ETF fondov. A podobne sú na tom aj dlhopisové investície, ktoré z veľkej časti majú už to najhoršie za sebou.
  • Nerobte emocionálne rozhodnutia. Zachovajte si chladnú hlavu a konajte racionálne. Ak investuje dlhodobo, tak nie je podstatné, že ste zopár mesiacov v poklese, ale že dlhodobo trh rastie.
  • Nepredávajte investície, ak ste to nemali vopred naplánované v rámci rebalansovania portfólia alebo z nejakého iného dôvodu.
  • Neprestávajte investovať, ak investujete pravidelne. Investície v čase poklesu vám prinesú zaujímavé zhodnotenie.
  • Nemeňte investičnú stratégiu len preto, že je pokles. Držte sa toho, čo vám dlhodobo funguje alebo čo dlhodobo funguje iným úspešným investorom.
  • Neinvestujte všetky peniaze. Rozumní investori držia stále časť majetku v hotovosti. Pod hotovosťou nemyslím peniaze doma v skrini, ale bankové produkty a ľahko likvidné investície, kde nehrozia väčšie poklesy.
  • Nesledujte často stav investícií. Klienti, ktorí svoje investície vôbec nesledujú, zväčša dosahujú vyššie zhodnotenie ako tí, ktorí ich sledujú skoro každý deň a žijú spokojnejší život.

O koľko prídete, ak nezainvestujete v čase poklesu a trh sa vráti na pôvodné hodnoty?

To, čo teraz napíšem, nie je žiadna raketové veda. Je to iba jednoduchá matematika. Ak si pozriete akýkoľvek graf vývoja diverzifikovaných akciových indexov, tak si určite všimnete, že trh dlhodobo rastie. Na tom sa určite zhodneme.

Ja neviem s určitosťou povedať, či trh poklesne alebo porastie. Viem však vypočítať, o koľko môže prísť človek, ktorý v čase poklesu nezainvestuje a trh sa vráti iba na pôvodnú úroveň. Závisí to od výšky poklesu. Čím je pokles väčší, tým vyšší musí byť percentuálny nárast na pôvodnú úroveň.

Na obrázku nižšie si môžete pozrieť detailne aký nárast je potrebný na dosiahnutie pôvodnej úrovne pred poklesom.

O koľko narastie trh, ak sa dostane na pôvodnú hodnotu po jeho poklese

O koľko narastie trh, ak sa dostane na pôvodnú hodnotu po jeho poklese, zdroj: spracované autorom článku

Tieto čísla platia vtedy, ak by sa trh vrátil iba na úrovne pred poklesom. Ak trh narastie viac, tak zhodnotenie bude ešte vyššie.

Pri poslednom veľkom poklese v roku 2020 trh poklesol o 35%. Kto v čase poklesu zainvestoval, tak na ceste na pôvodnú úroveň dosiahol zhodnotenie takmer 54%. Akciový trh však narástol ešte viac ako len na hodnotu pred poklesom a zhodnotenie je tým pádom ešte vyššie.

Samozrejme je to iba teória a môžete si o tom myslieť svoje. A práve preto som si dal tu námahu a našiel som si investičný účet, kde sme s klientom realizovali investíciu práve v tom období, keď bol pokles na trhu.

Vystrihol som obrázok, kde si môžete pozrieť zhodnotenie k dnešnému dňu.

Zhodnotenie investície k júnu 2022, ktorá bola zainvestovaná v poklese na začiatku covid pandémie

Zhodnotenie investície k júnu 2022, ktorá bola zainvestovaná v poklese na začiatku covid pandémie, zdroj: https://webapp.eic.eu/

Je to zhodnotenie, v ktorom sú zohľadnené aj poklesy v roku 2022. Aj napriek poklesom v tomto roku, je majiteľ účtu stále v pluse. Prečo? Hlavne preto, že investoval počas poklesu.

Aby sme sa správne pochopili. Nehovorím, že máte investovať slepo do ETF, ktoré majú najväčší pokles. Až takto jednoduché to nie je.

Výber vhodnej investície je vždy individuálna záležitosť.

Je veľký rozdiel, či máte investičný horizont 15 rokov alebo len 5, či ste dynamický investor alebo konzervatívny, či preferujete ochranu kapitálu alebo rast kapitálu s cieľom pokoriť infláciu, či máte dostatočnú hotovosť alebo takmer žiadnu, či máte voľné zdroje 10 tis alebo 500 tis atď.

Chcete nastaviť investičné portfólio na mieru a netrúfate si na to sami? Pokojne mi napíšte a môžem vám s tým pomôcť.

Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich finančného majetku. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Som človek z praxe. Pre verejnosť píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou. Odovzdávam im všetko, čo som sa naučil v praxi počas 19 rokov.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov