Hodnotové investovanie – je čas sa k nemu vrátiť?

Hodnotové investovanie bolo po dlhé desaťročia dominantnou stratégiou, ktorá prinášala skvelé výsledky. Dnes však už viac ako dekádu rastové akcie svojim výkonom tie hodnotové predbiehajú. Obrátil sa trend, alebo je rok 2021 vhodný čas vrátiť sa k “pravým hodnotám”?

Hodnotové a rastové akcie: aký je rozdiel?

Tieto dva druhy akcií reprezentujú dva odlišné prístupy k investovaniu ako takému.

Pri hodnotových akciách hľadá investor príležitosti, ako nakúpiť akcie, ktoré sú práve pod trhovou cenou spoločnosti.

Poskytujú teda dobrú hodnotu za peniaze, vzhľadom na majetok a obrat, ale aj prípadné dividendy. Hovoríme tiež, že takéto akcie majú dobrý tzv. “value factor” – ukazovateľ, ktorý ekonómovia študujú už takmer 100 rokov. Hodnota týchto akcií vychádza primárne z historických a aktuálnych výsledkov spoločnosti.

Jedným z najznámejších investorov, ktorý vyznáva princíp hodnotového investovania, je Warren Buffett.

Hodnota rastových akcií na druhú stranu vychádza z “budúcnosti” – z očakávaného rastu, predpokladaných budúcich ziskov a potenciálu spoločnosti.

Tento druh investovania sa rozmohol najmä s nástupom technologických firiem, ktoré spočiatku nemali “hodnotu” v tradičnom zmysle slova, a častokrát fungovali s veľkou stratou. Deje sa to aj dnes. Stávka sa však v prípade tých úspešných oplatila a investície do spoločností ako Microsoft, Oracle či Amazon prekonali výkonom investície hodnotových investorov mnohonásobne.

Hodnotové investovanie – ako hodnotoví investori vyhrávali

Dnešný výkon rastových investícií je z historického pohľadu anomáliou. Od roku 1944 až do roku 2008 hodnotové investície porážali svojím dlhodobým výkonom rastové náprotivky niekoľkonásobne.

Čo spôsobovalo neuveriteľný výkon hodnotového investovania? Mohli za to 2 hlavné faktory:

  • Hodnotoví investori podstupovali väčšie riziko: kúpiť akcie spoločnosti, ktorej cena práve kolíše alebo padá je riskantné. Väčšina investorov hľadá istotu, a pri prepade odchádzajú. Hodnotoví investori však v prepade vidia príležitosť – a pri stávke na správnu, zdravú spoločnosť svoje investície znásobia tým viac, čím hlbšie pôvodný prepad spoločnosť podhodnotil.
  • Hodnotoví investori nešli s davom: jedným z dôvodov nízkej ceny akcií môže byť aj jednoduchá nepopularita spoločnosti. Rovnako ako môžu investori jednu spoločnosť “stádovým efektom” vyniesť do nebies, môžu druhú zatratiť – ale to nemení jej fundamentálnu hodnotu. Hodnotoví investori nakupovali nepopulárne spoločnosti v správnom čase, a pri “otočení sentimentu” získavali pekné výsledky.

Noví víťazi – rastoví investori

Ale aj anomálie majú svoje dôvody, a výsledky dnešných rastových investícií nie sú výnimkou. Pozrime sa na druhú stranu mince – faktory, ktoré posledných niekoľko rokov hrajú do karát rastovému investovaniu:

  • Časy a spoločnosti sa menia: mnohé rastové spoločnosti, ktoré v minulosti boli pre investorov “čiernou dierou” sú dnes vysoko ziskové, a pritom si držia aj svoj rast. Tradičné odvetvia ako priemysel či poľnohospodárstvo sa výsledkami nemôžu rastovým spoločnostiam rovnať … a otázka znie, či je ich nižšia hodnota skutočne “podhodnotením”, alebo jednoducho realitou odrážajúcou ich výsledky.
  • Lepšia dostupnosť informácií: podhodnotenie spoločnosti v minulosti častokrát vznikalo na základe nesprávnych informácií, alebo nesprávnej interpretácie dát. So širšou dostupnosťou informácií a väčším množstvom investorov, ktorí firmy sledujú, je “správne” ohodnotenie spoločnosti oveľa jednoduchšie. Možno má trh konečne dosť informácií na to, aby každú spoločnosť správne ohodnotil?
  • Nízke úrokové sadzby: ak investori nemôžu zarábať dostatočne vysoký “istý” úrok na dlhopisoch, radšej zariskujú a investície presunú do akciového trhu. V dnešnom svete sú nízke úrokové sadzby už dlho realitou – a to znamená väčšie množstvo kapitálu, ktoré sa predbieha v kúpe stabilných alebo výkonných akcií. Možno sú vysoké ceny jednoducho len odrazom skutočného dopytu po akciách, ktorý trh nedokáže nasýtiť.

Prichádza čas na obrat?

Hodnotovému investovaniu sa darí v čase, kedy je rozdiel medzi nadhodnotenými a podhodnotenými akciami čo najväčší – znamená to, že pre hodnotových investorov sú na trhu príležitosti na výhodný nákup.

Jedným z ukazovateľov, ako sa rozdiel medzi vysoko a nízko hodnotenými akciami meria je rozptyl pomeru P/E spoločností (Price to Earnings Ratio). Čím širšie spektrum pomeru P/E na trhu nájdete, tým výhodnejšie sú podmienky na hodnotové stratégie.

alt text

Rozdiel medzi PE ratio hodnotových a rastových firiem. Zdroj: MSCI, Refinitiv Datastream, J.P. Morgan Asset Management.

Takmer celú minulú dekádu bol tento ukazovateľ stabilne nízky, avšak v poslednom čase sa rozdiely začínajú zväčšovať. To naznačuje, že priestor pre hodnotové investovanie sa znova otvára.

Prejavilo sa to samozrejme aj v rozdielnom náraste rastových a hodnotových akcií firiem od poslednej finančnej krízy v roku 2009.

Hodnotové vs rastové akcie od roku 2009 do roku 2020.

Rozdielny rast hodnotových a rastových amerických akcií v rokoch 2009 až 2020. Zdroj: Refinitiv Datastream, S&P 500 Value and Growth indices

Držať sa stratégie aj keď to bolí?

Mnohí hodnotoví investori sa pýtajú, či má po dekáde “neúspechu” zmysel držať sa ich hodnotovej investičnej stratégie aj naďalej.

A jednoduchá odpoveď je, že neviem. Nikto z nás nemá krištáľovú guľu. Nemám ju ani ja. Môžeme však predpokladať, že pokým sa budú držať úrokové sadzby nízko, trh bude priať rastovému investovaniu aj naďalej. Nemusí to však trvať večne.

Ak dôjde k stabilizovaniu trhu a úrokové sadzby porastú, hodnotové investovanie a sledovanie value faktora sa môže znova dostať na výslnie. Nehovorím, že máte investovať všetko do rastových akcií a dovtedy čakať. To v žiadnom prípade. Do diverzifikovaného portfólia patria hodnotové akcie aj v dnešnej dobe. A práve dnes je ich cena celkom atraktívna s perspektívou nárastu do budúcna.

Ako sa správne rozhodnúť?

A čo to znamená pre vás, ak si chcete vybrať správnu investičnú stratégiu? Odpoveď je jednoduchá – diverzifikácia. So správnym rozdelením investícií v portfóliu môžete ťažiť aj pri raste hodnotových, rovnako ako rastových akcií.

Ak chcete svoje portfólio pripraviť na obe varianty, môžete sa poradiť s investičným poradcom. Môžeme si spoločne prejsť vaše existujúce portfólio, alebo ak s investovaním len začínate, prejdeme si výber správnych titulov a investičnej stratégie presne pre vás. Ak sa chcete pripraviť, stačí zavolať alebo napísať cez kontakt.

Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich finančného majetku. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Som človek z praxe. Pre verejnosť píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou. Odovzdávam im všetko, čo som sa naučil v praxi počas 19 rokov.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov